Prezidento teigimu, pasiūlymai bus pateikti parlamentui. Šios priemonės - naujos griežtos priemonės, kurių imtasi po sužlugdyto karinio perversmo liepos 15-ąją.

Institucijos teigia, kad už kariuomenės vadovaujamą maištą, kurio metu žuvo mažiausiai 246 žmonės, atsakingas islamo pamokslininkas Fetullahas Gulenas. Jis neigia kaltinimus.

"Pateiksime konstitucinių reformų paketą, kuris, jei jam bus pritarta, leis prezidentui griežtai kontroliuoti Turkijos nacionalinę žvalgybos organizaciją (MIT) ir štabo kariuomenės vadą", - prezidentas R. T. Erdoganas šeštadienį sakė šalies televizijai "A Haber".

"Bus uždarytos karo mokyklos... įkursime nacionalinės gynybos universitetą", - pridūrė Turkijos lyderis.

Prezidento teigimu, bus sumažintas karo policijos skaičius, tačiau bus padidinta sunkioji ginkluotė. R. T. Erdoganui reikia dviejų trečdalių parlamento daugumos, kad būtų priimti šie pasiūlymai, bei reikės užsitikrinti opozicinių partijų paramą.

Ketvirtadienį Turkija paskelbė apie kariuomenės pertvarkymą. Dėl maišto jau buvo atleista 40 proc. generolų ir admirolų. Daugiau nei 66 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų nušalinti nuo savo pareigų ir atimta 55 tūkst. pasų, o Darbo ministerija vykdo tyrimą dėl 1 300 savo darbuotojų. Be to, valstybė uždarė 142 žiniasklaidos priemones ir sulaikė daugybę žurnalistų. Šalyje trims mėnesiams paskelbta nepaprastoji padėtis.