Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį susitinka su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptarti Sirijos vyriausybės išpuolius prieš daugiausiai džihadistų kontroliuojamą Idlibo provinciją, kur Maskva ir Ankara įsteigė demilitarizuotą zoną.

Rusijos oro pajėgų remiami režimo išpuoliai prieš džihadistų pajėgas paskutiniame sukilėlių kontroliuojamame anklave Šiaurės vakarų Sirijoje suintensyvėjo per pastarąsias savaites ir vyriausybės pajėgos apsupo Turkijos karinį postą.

Įnirtingos kovos tikrai neįtvirtino ir taip trapaus paliaubų susitarimo, kurį dar rugsėjį priėmė Rusijos ir Turkijos atstovai. Sirijos režimas stumiasi į šiaurinę šalies dalį, siekdamas kontroliuoti strategiškai svarbius kelius, jungiančius vyriausybės kontroliuojamus Alepo ir Hamos miestus ir režimo šalininkų alavitų miesto Latakijos Viduržemio jūros pakrantėje.

Praėjusią savaitę Turkijos karinis konvojus, keliaujantis link stebėjimo posto Idlibe, buvo užpultas oro pajėgų – arba Sirijos vyriausybės, arba Rusijos kariniai lėktuvai prieš jį surengė antskrydį. Išpuolio metu žuvo trys civiliai, dar daugiau nei dešimt jų buvo sužeisti. Turkijos gynybos ministerija „griežtai pasmerkė“ rugpjūčio 19 dienos ataką ir teigė, kad žengtas žingsnis prieštaravo „įtvirtintiems susitarimams ir bendradarbiavimo ir dialogo principams tarp Turkijos ir Rusijos.“

Turkija yra didžiausia sukilėlių grupių Idlibe rėmėja. Provincijoje dominuoja džihadistų grupės, vadovaujamos „Hayat Tahrir al-Sham“ grupės – buvusios „al-Qaida“ grupuotės padalinio Sirijoje.
„Hayat Tahrir al-Sham“ nėra rugsėjo mėnesio deeskalacijos susitarimo narė ir šalininkė, tad ši grupė jau įvykdė nemažai dronų ir raketinių atakų prieš Sirijos vyriausybę remiančias grupes, taip pat ir Rusijos oro bazę.

Idlibe gyvena apie 3 mln. žmonių, iš kurių pusė buvo perkelta iš kitų Sirijos vietų. Nuo Sirijos vyriausybės išpuolių pradžios balandžio pabaigoje jau buvo perkelta beveik pusė milijono žmonių. Daugelis buvo priversti bėgti į sausakimšas stovyklas Turkijos pasienyje arba toje teritorijoje miegoti atviroje erdvėje.

Rugsėjo susitarimas tarp Rusijos ir Turkijos numatė įsteigti demilitarizuotą zoną tarp režimo ir sukilėlių kontroliuojamų teritorijų ir kol kas neįgyvendintą Turkijos įsipareigojimą izoliuoti ir kovoti su džihadistų grupėmis. Turkija turi 12 karinių stebėjimo postų, kurie supa Idlibo provinciją.

Susitarimas pasiektas kilus tarptautiniam susirūpinimui, kad Sirijos režimo puolimas lems pabėgėlių ir užgrūdintų ekstremistų kovotojų srautą į Turkiją, kurioje jau ir taip yra daugiau kaip 3,5 mln. pabėgėlių, ir galbūt toliau į Europą.