Byla keliama žurnalo „Le Point“ vadovui Etienne'ui Gernelle'iui ir žurnalo užsienio tarnybos vadui Romainui Gubertui, skelbia valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

Šią savaitę ant žurnalo „Le Point“ viršelio pasirodė karinį pasveikinimą rodančio R. T. Erdogano nuotrauka su prierašu „Etninis valymas. Erdogano metodas“. Tai sulaukė griežtos Turkijos vyriausybės pareigūnų kritikos.

Viršelio antraštėje R. T. Erdoganas vadinamas „naikintoju“ ir skaitytojui užduodamas klausimas: „Ar jam bus leista žudyti kurdus ir grasinti Europai?“

Ankaros prokuratūrai pateiktame skunde R. T. Erdogano advokatas Huseyinas Aydinas teigia, kad žurnalo viršelis yra „viešas įžeidimas“ prezidentui, o Turkijoje tai laikoma nusikaltimu.

„Tai tipiškas kvailumo pavyzdys, kai šalis, kurios istorijoje yra daugybė dramatiškų genocido ir žudynių pavyzdžių, bando kažko pamokyti poną Prezidentą... ir reiškia nepagrįstus kaltinimus“, – valstybės vadovo advokatą citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Tuo metu vienas šaltinis Ankaros prokuratūroje naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl šio skundo pradėtas tyrimas.

„Kurdai nėra jūsų įgaliotiniai ir niekada nebus. Jūsų kolonizacijos dienos baigėsi“, - prancūzų kalba socialiniame tinkle „Twitter“ ketvirtadienį parašė R. T. Erdogano atstovas Ibrahimas Kalinas.

Turkijos kariuomenės spalio 9 dieną pradėtas puolimas prieš kurdų pajėgas Sirijoje buvo pasmerktas daugelio Vakarų valstybių, įskaitant Prancūziją. Paryžius pripažįsta, kad kurdų pajėgos buvo svarbus tarptautinės bendruomenės sąjungininkas kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šį mėnesį paragino Turkiją nutraukti puolimą, galintį sukelti „nepakeliamas humanitarines sąlygas“ ir leisti IS džihadistams „vėl pasirodyti regione“

Ketvirtadienį R. T. Erdoganas išsiliejo ant Prancūzijos dėl jos kritikos turkų pajėgų kariniams veiksmams, nors tiesiogiai „Le Point“ nepaminėjo.

„Pirmiausia pasižiūrėkite į veidrodį, pasižiūrėkite į save, kur jūs esate. Tokio dalyko jūsų istorijoje nėra“, – sakė jis, kalbėdamas apie Prancūzijos kolonijinę praeitį.

Pernai „Le Point“ skundėsi, kad buvo persekiojamas ir gąsdinamas R. T. Erdogano rėmėjų, kad viršelyje pavadino Turkijos vadovą „diktatoriumi“.

Tuomet E. Macronas užsistojo žurnalą pareikšdamas, kad toks puolimas yra „visiškai nepriimtinas“.

„Negalima nustatyti kainos spaudos laisvei, nes be jos bus diktatūra“, – parašė jis tviterio žinutėje.