Preliminarūs rinkimų rezultatai rodo, jog R. T. Erdogano „Teisingumo ir plėtros partija“ (AKP) laimėjo apie 50 proc. parlamento vietų per sekmadienį vykusius rinkimus.

Tačiau partija nesugebėjo užsitikrinti dviejų trečdalių daugumos, kurios reikia norint padaryti vienašališkus pakeitimus valstybės konstitucijoje.

Nepaisant kritikos dėl autoritarinio valdymo stiliaus buvo tikėtasi, kad R. T. Erdoganas laimės rinkimus.

Suskaičiavus 99 procentus balsų nustatyta, kad AKP surinko 50 proc. rinkėjų palaikymą, o vietos žiniasklaidos teigimu, partija gaus 326 vietas parlamente.

Tačiau trūksta dar keturių vietų iki „superdaugumos“, kuri leistų partijai atlikti konstitucijos pakeitimus be nacionalinio referendumo.

Partija per 2007 m. vykusius rinkimus buvo laimėjusi 341 vietą.

Džiaugdamasis savo pergale Ankaroje premjeras teigė, kad jo partija „bus santūri“.

„Žmonės pasiuntė mums žinią kurti naują konstituciją per konsensusą ir derybas“, – teigė R. T. Erdoganas.

„Mes sieksime konsensuso su pagrindine ir kita opozicija, partijomis už parlamento ribų, žiniasklaida, nevyriausybinėmis organizacijomis, akademikais, su bet kuo, kas turi, ką pasakyti“.

Turkijos rinkėjai suteikė jam įspūdingą mandatą. Dabar pagrindinis klausimas, ką su tuo daryti. Po paskutinės pergalės jis buvo pažadėjęs tapti „tiltų tiesėju“, ministru pirmininku visiems turkams. Tačiau praktikoje jis pasirodė esąs gana šiurkštus ir vienybe nepasižymintis lyderis. Jo oponentai dabar tikėsis, kad jis nebebus linkęs į konfrontaciją.

R. T. Erdoganas teigia, kad AKP ir kiti turės sukurti „pilietinę, laisvą konstituciją, kuri apjungtų visas visuomenės partijas“.

Jis taip pat užsiminė apie Turkijos norą tapti Vakarų balsu Artimųjų Rytų regione. Anot jo, musulmonai – bosniai, libaniečiai, sirai ir palestiniečiai – taip pat turės naudos iš jo pergalės.

„Patikėkite manimi, Sarajevas šiandien laimėjo tiek pat kaip Stambulas, Beirutas laimėjo tiek pat kaip Izmiras, Damaskas laimėjo tiek pat kaip Ankara, Ramala, Nablusas, Jeninas, Vakarų Krantas, Jeruzalė laimėjo tiek pat kaip Dijarbakiras“.

Daugiau kaip 50 milijonų žmonių, apie du trečdaliai 73 milijonų Turkijos populiacijos, galėjo dalyvauti sekmadienio rinkimuose. NTV televizijos teigimu, rinkėjų aktyvumas siekė 84,5 proc.

AKP rėmėjai sekmadienio vakare šventė sostinės gatvėse.