Šį žingsnį R.T.Erdoganas žengė, kai tūkstančiai žmonių susirinko Taksimo aikštėje netoli Gezi parko Stambule, ruošdamiesi 13-ajam demonstracijų vakarui. Minia buvo nusiteikusi ramiai ir taikiai - visiškai kitaip nei ankstesnį vakarą, kai vyko dideli protestuotojų ir riaušių policijos susirėmimai.

"Galime dėl to surengti referendumą ... Demokratinėse valstybėse svarbi tik žmonių valia, - sakė premjero valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) atstovas Huseyinas Celikas (Hiusejinas Čelikas) po derybų tarp R.T.Erdohano ir protestų lyderių. - Manome, kad po tokio geros valios ženklo žmonės nuspręs eiti namo."

Kampanija, kurios dalyviai siekė išgelbėti Gezi parko medžius, kad jie nebūtų išpjauti atstatant Osmanų imperijos laikų kareivines, sulaukė griežto policijos atsako gegužės 31 dieną. Tas susidorojimas tapo kibirkštimi, įžiebusia pykčio prieš R.T.Erdoganą bangą, laikant vyriausybės vadovą vis labiau autoritariniu.

Nuo to laiko šimtai žmonių nuolat stovyklavo Gezi parke. Policija nelietė ten išaugusio palapinių miestelio, tačiau antradienį susigrąžino Taksimo aikštę, tapusią protestų judėjimo židiniu.

Pareigūnai leido ašarines dujas ir vandens patrankų čiurkšles į dešimtis tūkstančių demonstrantų, kurių dalis svaidė pirotechninius užtaisus ir butelius su degiuoju skysčiu.

R.T.Erdoganas sulaukė tarptautinio pasmerkimo dėl savo veiksmų per šią krizę, nusinešusią keturias žmonių gyvybes. Dar beveik 5 tūkst. žmonių buvo sužeisti, o šie neramumai aptemdė Turkijos, laikomos demokratijos pavyzdžiu musulmonų pasaulyje, įvaizdį.

Premjeras ne kartą perspėjo, kad netenka kantrybės dėl demonstracijų, tačiau ištiesė alyvų šakelę, susitikdamas su kai kuriais protestuotojų atstovais.

Padrikos žaliųjų aktyvistų koalicijos atstovai po derybų nekomentavo pasiūlymo dėl referendumo. Kritikai tvirtina, kad jie neatstovauja protestuotojų daugumai ir buvo specialiai atrinkti susitikti su premjeru.