„Mes tokiems veiksmams visiškai nepritariame. Nyderlandų pareigūnams buvo pranešta, kad į jų veiksmus bus atsakyta griežčiausiais įmanomais veiksmais. Mes atsakysime į šį nepriimtiną elgesį", - pareiškime teigė B. Yildirimas.

Nyderlandai ministrams į šalį neleido atvykti, nes šie planavo dalyvauti kampanijoje, palaikančioje balandžio 16 d. Turkijos referendumą, kuriame gyventojai balsuos dėl didesnių galių prezidentui Recepas Tayyipas Erdoganas suteikimo.

Pats R. T. Erdoganas į Nyderlandų veiksmus atsikirto išvadindamas juos „naciais", o tai įplieskė diplomatinę krizę.

Maža to, šeštadienio vakarą Nyderlandų policija Roterdame išvaikė R. T. Erdoganą palaikančią demonstraciją prie Turkijos ambasados.

Ministrė piktinasi

Sugrįžusi į Stambulą sekmadienį Turkijos šeimos reikalų ministrė Fatma Betul Sayan Kaya, išprašyta iš Nyderlandų ir olandų policininkų palydėta atgal į Vokietiją, smerkė „šlykštų“ Hagos elgesį.

„Su mumis elgtasi šiurkščiai ir griežtai...Taip elgtis su moterimi ministre yra šlykštu“, – sakė F.B.S.Kaya žurnalistams Stambulo Ataturko (Atatiurko) oro uoste, kur ją pasitiko Turkijos vėliavomis mojanti minia.

„Man, ministrei, turinčiai diplomatinį pasą, nereikia leidimo atvykti ir susitikti su mūsų piliečiais mūsų konsulate, kuris laikomas Turkijos teritorija“, – sakė islamiška skarą ryšinti F.B.S.Kaya.

Ministrė buvo išprašyta iš šalies, neleidus jai kalbėti per mitingą Olandijos uostamiestyje Roterdame.

Olandų vyriausybė pranešė nurodžiusi Turkijai negalinti eiti į kompromisą, kai būtina užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą.

„Mus sustabdė už 30 metrų nuo konsulato pastato, mums neleista eiti prie jo. Mūsų vyriausiajam konsului neleista išeiti iš konsulato pastato sutikti mūsų... Buvome laikomi kelias valandas“, – kalbėjo F.B.S.Kaya.

„Su mumis elgtasi nežmoniškai, amoraliai, – sakė ji. – Naktis Olandijoje mums buvo karti“.