Šis susitarimas taip pat leidžia Turkijai apmokyti Libijos sostinę ir dalį vakarinių rajonų kontroliuojančiai Nacionalinei santarvės vyriausybei (NSV) ištikimus kovotojus, taip pat tiekti jiems karinę įrangą.

Šalies rytuose veikiančiai antrai vyriausybei lojalios pajėgos praėjusią savaitę pradėjo įnirtingai pulti Tripolį, o penktadienį pareikalavo, kad miestą ginantys kovotojai iš ten pasitrauktų per tris dienas.

Vadinamoji Libijos nacionalinė armija (LNA), vadovaujama maršalo Khalifos Haftaro, nuo balandžio mėgina užimti sostinę. Fronto linija per pastaruosius mėnesius beveik nepakito.

Nuogąstaujama, kad šios įnirtingos kautynės gali peraugti į platesnio masto smurtą, panašų į 2011 metų konfliktą, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muammaras Gaddafi.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas lapkritį pasirašė du susitarimus su Tripoliu, pabrėždamas, kad Ankara pasiruošusi prireikus dislokuoti Libijoje savo pajėgas.

Turkija ir NVS taip pat pasirašiusios prieštaringai vertinamą susitarimą dėl jurisdikcijos taikymo vandenyse, suteikiantį didelius įgaliojimus Turkijai vykdyti naftos telkinių žvalgymą Viduržemio jūroje.

Šiam susitarimui aršiai priešinasi Graikija, Kipras ir kitos jų partnerės Europoje. Pasak jų, susitarimas pažeidžia Nikosijos teises jūroje.

Be Turkijos, Tripolyje įsikursią NSV palaiko Italija ir Kataras. Libijos rytus kontroliuojančią vyriausybę remia Prancūzija, Rusija, Jordanija, JAE ir kitos galingosios arabų šalys.