Sirijos sukilėliams ir juos remiančioms Turkijos pajėgoms ketvirtadienį susirėmus su Damasko režimo pajėgomis šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje žuvo 27 kovotojai, įskaitant du turkų karius,
pranešė konfliktą stebinti nevyriausybinė organizacija.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad žuvo 11 režimo kovotojų, 14 sukilėlių ir du Turkijos kariai.

Gynybos ministerija Ankaroje anksčiau irgi pranešė apie dviejų turkų karių žūtį per aviacijos smūgį Idlibo regione.

SOHR pranešime sakoma, kad sirų sukilėliai, remiami Turkijos artilerijos ugnies, užėmė Nairabo gyvenvietę ir jos apylinkes tarp provincijos sostinės Idlibo ir režimo pajėgų kontroliuojamo svarbaus
Sarakibo miesto.

Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras pareiškė, kad Ankara nesiekia konfrontuoti su Rusija dėl kylančių įtampų, susijusių su Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimo puolimu Idlibe.

„Neturime jokio noro konfrontuoti su Rusija“, – televizijai „CNN Turk“ sakė H. Akaras, pridurdamas, kad bus tęsiamos derybos su Rusijos pareigūnais.

Kaip skelbia vietos žiniasklaida, Turkija jau kreipėsi pagalbos į JAV, prašydama raketų sistemų „Patriot“. „Turkija paprašė JAV dislokuoti dvi zenitinių raketų kompleksų „Patriot“ baterijas savo pietiniame pasienyje, kad būtų užtikrinta atsakomųjų veiksmų laisvė, jei Rusijos aviacijos palaikomos Sirijos pajėgos ateityje surengs atakų, pranešė aukšto Turkijos pareigūnas Ankaroje“, – nurodė „Bloomberg“.

Šaltinis paaiškino, jog jeigu amerikietiškos raketų sistemos bus dislokuotos Turkijos Chatajaus provincijoje, Ankara galėtų panaudoti naikintuvus F-16 prieš Sirijos vyriausybės pajėgas Idlibe.

Ankaros atstovas pareiškė, kad apie „Patriot“ dislokavimą praėjusią savaitę lankydamasis Turkijoje užsiminė JAV specialusis atstovas Sirijai Jamesas Jeffrey.

Vis tik šaltinis pabrėžė, jog Ankaros prašymas dislokuoti kompleksus nereiškia, kad ji yra pasiruošusi padaryti Vašingtonui kokių nors nuolaidų. Turkijos ir JAV yra pašliję dėl Ankaros sprendimo įsigyto Rusijos gamybos oro erdvės raketų S-400.

Tačiau, kaip pažymi „Bloomberg“, JAV ambasada Turkijoje atsisakė komentuoti šią informaciją.

Kaip pranešama, atakuojamos Sirijos vyriausybės pajėgų, anksčiau šį mėnesį išstūmusių sukilėlius ir džihadistus iš Idlibo provincijos rytinės dalies, pozicijos.

Turkijos pajėgų artilerija palaiko sirų sukilėlių puolimą provincijos pietryčiuose. Kovotojai stengiasi užimti Nairabo gyvenvietę šalia automagistralės M4, už 10 km į pietryčius nuo Idlibo miesto ir už 6 km į vakarus nuo Sarakibo miesto.

Nurodoma, kad opozicijos pajėgos jau sunaikino vyriausybės pajėgų tanką ir šarvuotą mašiną, o dar vieną tanką užgrobė.

Kremliaus ruporas RT patvirtino, kad vyksta sukilėlių operacija Idlibe ir skelbia, kad Rusijos oro pajėgos smogė atakuojančioms pajėgoms. Neaišku, ar smogta tik sukilėliams ir ar tarp taikinių buvo Turkijos pajėgų.

„Siekiant neleisti gaujoms judėti giliau į Sirijos teritoriją, Rusijos oro pajėgų lėktuvai SU-24 Sirijos vadovų prašymu smogė prasiveržusioms ginkluotų teroristų formuotėms“, – naujienų agentūrą „Interfax“ informavo centro atstovai.

„Tai leido Sirijos kariuomenei sėkmingai atremti visus išpuolius. Ji sunaikino vieną tanką, šešias pėstininkų kovos mašinas ir penkis pikapus su didelio kalibro kovotojų ginklais“, – pridūrė jie.

Oficiali Turkijos gynybos ministerijos paskyra „Twitter“ skelbia, kad per Rusijos antskrydžius žuvo 2 turkų kariai, dar 5 buvo sužeisti.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį perspėjo, kad jo šalis ruošiasi surengti karinę operaciją, siekdama priversti Sirijos vyriausybės pajėgas atsitraukti nuo turkų pozicijų Idlibe.

„Vieną naktį galėtume staiga įžengti į [Idlibą]“, – trečiadienį Turkijos valdančiosios partijos parlamentarams pareiškė R. T. Erdoganas.

Damasko pajėgos jau keletą savaičių vykdo brutalią karinę kampaniją, siekdamos atkovoti dalis paskutinių sukilėlių užimtų teritorijų Idlibe, taip pat kaimyninės Alepo provincijos kaimo vietovėse.

Režimo pergalės keliuose frontuose sukėlė didžiausią per pastaruosius pilietinio karo devynerius metus perkeltųjų bangą – namus teko palikti beveik 1 mln. žmonių, išvykusių sienos su Turkija link.

Šis puolimas apsunkino priešingas konflikto šalis palaikančių Maskvos ir Ankaros bendradarbiavimą, taip pat nuvedė iki tiesioginių susirėmimų tarp sirų ir turkų karių.

Turkija ir Rusija pastaraisiais metais atidžiai koordinavo savo veiksmus Idlibo provincijoje. Tačiau 2019 metų žlugus abiejų šalių paskelbtoms paliauboms Damaskas padedamas Rusijos pradėjo savo kampaniją.

Rusų pareigūnai pareiškė, kad už Sočyje pasiekto paliaubų susitarimo žlugimą atsakinga Ankara, kuri, jų teigimu, neištesėjo savo pažado suvaldyti Sirijos kovotojus, nes šie ir toliau puldinėjo Damasko ir Maskvos pajėgų pozicijas.

Turkijos pajėgų ir Sirijos sukilėlių operacija Idlibe

Šiaurės Vakarų Sirijoje 170 000 žmonių gyvena lauke


Maždaug 170 000 iš 900 000 civilių, kurie dėl puolimo buvo priversti palikti savo namus Šiaurės vakarų Sirijoje, dabar gyvena atvirame ore, nurodė Jungtinės Tautos (JT).

JT duomenimis, nuo gruodžio pradžios dėl Rusijos remiamo Sirijos režimo puolimo Šiaurės vakarų Sirijoje 900 000 žmonių, daugiausiai moterims ir vaikams, teko palikti namus.

Tai didžiausio masto gyventojų persikėlimas per beveik devynerius metus trunkantį Sirijos pilietinį karą. Šių žmonių padėtį ypač apsunkina šalta žiema.

„Atšiaurios žiemos sąlygos dar labiau padidina šių pažeidžiamų žmonių, kurie pabėgo iš namų, siekdami išvengti smurto, kančias. Dauguma jų teko persikelti ne kartą per devynerius metus trunkantį konfliktą“, – skelbia JT.

Naujausiais JT humanitarinių reikalų koordinavimo biuro duomenimis, maždaug penktadalis visų naujai perkeltų asmenų miega lauke.

„Beveik 170 000 naujai perkeltų asmenų gyvena atvirame ore arba nebaigtuose statyti pastatuose“, – nurodo biuras.

Pasak JT, stovyklos, suteikiančios prieglobstį kai kuriems kitiems pabėgėliams, yra perpildytos ir daugybė šeimų statosi palapines teritorijose, kur nėra jokios galimybės naudotis pagrindinėmis paslaugomis, pavyzdžiui, išvietėmis.

JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams ir neatidėliotinos pagalbos teikimo koordinatorius Markas Lowcockas jau anksčiau šią savaitę įspėjo, kad būtinos paliaubos, norint išvengti iki šiol per visą Sirijos pilietinį karą nematyto masto humanitarinės katastrofos. Tačiau per trečiadienio balsavimą JT Saugumo Taryboje Rusija blokavo rezoliuciją, reikalaujančią nutraukti ugnį Šiaurės vakarų Sirijoje.

„Bloomberg“ skelbia, kad R. T. Erdoganas kreipėsi į NATO ir paprašė aprūpinti Idlibo provinciją oro gynybos sistemomis „Patriot“.