Į Ankaros gatves išėjo tūkstančiai žmonių, o Turkijos prezidentas sukritikavo šį renginį.

Respublikos liaudies partijos vadovas Kemalis Kilicdaroglu sušaukė „teisingumo žygį“, kai parlamentaras Enisas Berberoglu buvo nuteistas už valstybės paslapčių atskleidimą ir 25 metams buvo pasiųstas už grotų.

K. Kilicdaroglu tvirtino, kad nuosprendis jo partijos nariui buvo „motyvuotas rūmų“, turėdamas galvoje Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

„Tegu išgirsta visas pasaulis: Turkijoje, savo žemėje, susiduriame su diktatorišku režimu“, – pareiškė jis.

Per Ramadano vakarienę Ankaroje R .T. Erdoganas kritikavo tą maršą ir sakė, kad protestuotojai neturėtų pamiršti Konstitucijos straipsnio apie teismų nepriklausomybę.

„Visi turėtų žinoti savo vietą, – pareiškė jis. – Niekas nieko nelaimės, kai jie, viena vertus, sako gerbiantys įstatymus, o vėliau juos pažeidžia... Šituo jie nieko nelaimės; atvirkščiai – tai privers juos pralaimėti.“

E. Berberoglu, buvusiam žurnalistui ir įstatymų leidėjui byla buvo iškelta dėl 2015-aisiais nutikusios istorijos, kai laikraštis „Cumhuriyet“ parašė, kad Turkijos žvalgybos tarnyba sukilėliams islamistams Sirijoje nelegaliai perdavė ginklų. Nuteistojo advokatas teismo nuosprendį apskundė.

Opozicionierius buvo apkaltintas davęs žurnalistams filmuotos medžiagos, kurioje matoma, kaip vietos pareigūnai apieško į Siriją vykstančius vilkikus, gabenusius minosvaidžių sviedinius, ir įsitraukia į konfliktą su turkų žvalgybos pareigūnais. Turkijos lyderiai savo ruožtu paneigė, kad remia islamistų sukilėlius, ir tvirtino, kad tuose sunkvežimiuose buvo pagalbos siunta Sirijoje esantiems turkmėnams.

Tuometiniam „Cumhuriyet“ vyriausiajam redaktoriui Canui Dundarui, šiuo metu gyvenančiam užsienyje, ir leidinio biuro Ankaroje vadovui Erdemui Gului taip pat buvo pateikti panašūs kaltinimai.

Be to, jie teisiami dėl „pagalbos teroro organizacijai nebūnant jos nariais“, turint galvoje organizaciją, siejamą su JAV gyvenančiu musulmonų pamokslininku Fethullah Gulenu. Turkija jį kaltina inicijavus pernai liepą nesėkmingai mėgintą įvykdyti perversmą. F. Gulenas savo ruožtu tokius kaltinimus neigia. Prokurorai mano, kad nutekintos medžiagos šaltinis galėjo būti jo organizacija.

Teismui paskelbus verdiktą K. Kilicdaroglu socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Šioje šalyje pranešus naujieną apie ginklų prikimštą sunkvežimį, važiuojantį pas teroristų grupuotes, baudžiama 25 metais kalėjimo, o nelegaliai gabenti ginklus yra leidžiama!“

E. Berberoglu yra pirmas Respublikos liaudies partijos parlamentaras, kuriam skirta laisvės atėmimo bausmė, nuo to laiko, kai pernai pakeitus Konstituciją buvo panaikinta visų parlamento narių teisinė neliečiamybė.

68 metų K. Kilicdaroglu pareiškė nueisiąs į Stambulą per maždaug 25 dienas, o pakeliui esančiose provincijose prie politiko turėtų prisidėti jo vadovaujamos partijos narių.

Be to, ketvirtadienio rytą į protestą viename Stambulo parke susirinko keli šimtai žmonių.

„Norime teisingumo! Norime teisinės valstybės, teisingų teismų. Norime demokratijos, daugiau demokratijos!“, – sakė 53 metų protestuotoja Birsen Ayisik.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)