„Turkija stengiasi visiškai įgyvendinti savo įsipareigojimus tiek dėl S-400, tiek ir dėl F-35“, - „Anadolu“ naujienų agentūrai sakė H. Akaras.

Anksčiau penktadienį Stambule vyko Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano ir Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkės Valentinos Matvijenko susitikimas, kurio metu, sakė V. Matvijenko, Turkijos lyderis patikino, kad Ankara įsigis rusiškas raketų sistemas, nepaisant „precedento neturinčio spaudimo“.

Balandžio pradžioje JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pareiškė, kad Vašingtonas nestovės šalia tuo metu, kai NATO narė perka ginkluotę iš Rusijos.

„Turkija turi pasirinkti - ji nori likti svarbia sėkmingiausio karinio aljanso pasaulio istorijoje nare, ar rizikuoti šia partneryste priimant tokius neapgalvotus sprendimus, kurie kenkia visam Aljansui“, - sakė M. Pence'as.

Vasarį R. T. Erdoganas, atmesdamas Vašingtono siūlymą įsigyti „Patriot“ raketų sistemas, pareiškė, kad Turkija tęs rusiškų raketų sistemų įsigijimą.

„Susitarėme su Rusija dėl S-400 pirkimo, negalime dabar to atšaukti. Tai jau padaryta“, - žurnalistams sakė R. T. Erdoganas. Pasak Turkijos lyderio, šalis tikisi jau šių metų liepą sulaukti rusiškų S-400 sistemų pristatymo.

Turkija ir Rusija dėl S-400 „Triumf“ pirkimo pradėjo derėtis 2016 m., o sandoris patvirtintas 2017-ųjų rugsėjo 12 d. Turkija taps pirmąja NATO valstybe nare, savo šalyje naudojančia rusiškas S-400 raketų sistemas. S-400 „Triumf“ sistemos, kaip ne kartą tikino ekspertai, yra nesuderinamos su dabartinėmis NATO priešraketinėmis sistemomis.