Turkijos parlamentas šeštadienį patvirtino susitarimą dėl karinio bendradarbiavimo su JT remiama Libijos vyriausybe, suteikiantį Ankarai galimybę Tripolio prašymu siųsti į karo draskomą šalį savo pajėgas.

Turkija palaiko NSV ir pasiryžusi siųsti savo karius į Libiją, jei sulauks pagalbos prašymo.

Po ilgamečio Libijos diktatoriaus Muammaro Gaddafi nuvertimo ir nužudymo 2011-aisiais šalyje susiformavo dvivaldystė – Tripolyje veikia NSV, o šalies rytuose – vadinamoji Libijos nacionalinė armija (LNA), vadovaujama maršalo Khalifos Haftaro, kuri nuo šių metų balandžio mėgina užimti sostinę.

Kita vertus, fronto linija per pastaruosius mėnesius beveik nepakito.

LNA lojalios pajėgos praėjusią savaitę pradėjo įnirtingai pulti sostinę Tripolį, o penktadienį pareikalavo, kad miestą ginantys kovotojai iš ten pasitrauktų per tris dienas.

Tuo tarpu JAV valstybės departamentas išreiškė susirūpinimą dėl Libijos konflikto šalių bandymų į jį įtraukti sąjungininkus iš užsienio.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas praėjusį mėnesį pasirašė du susitarimus su Tripoliu, pabrėždamas, kad Ankara pasiruošusi prireikus dislokuoti Libijoje savo pajėgas.

Be Turkijos, Tripolyje įsikursią NSV palaiko Italija ir Kataras. Libijos rytus kontroliuojančią vyriausybę remia Prancūzija, Rusija, Jordanija, JAE ir kitos galingosios arabų šalys.