Policija po pietų jau antrą kartą atliko kratas dienraščio „Zaman“ redakcijoje ir sulaikė Ekremą Dumanli, lauke protestuojant didžiulei miniai.

Scenose, kurias tiesiogiai transliavo turkų televizijos, labiausiai perkamo šalies laikraščio vyriausiasis redaktorius šypsojosi ir studijavo policijos dokumentus, o paskui buvo vedamas per redakciją plojant darbuotojams balkonuose.

„Tegu bijo tie, kas padarė nusikaltimą. Mes nebijome“, – pasakė jis, policijai stengiantis nuvesti jį pro minias į laukusį automobilį.

Keli šimtai žmonių skandavo „Laisvos spaudos negalima nutildyti“ ir „Turkija didžiuojasi jumis“.

E. Dumanli yra tarp mažiausiai 25 žmonių, kurie buvo sulaikyti per sekmadienio reidus 13-oje šalies miestų, pranešė Anatolijos naujienų agentūra.

Anglų kalba leidžiamo „Today's Zaman“ redaktorius Bulentas Kenesas „Reuters“ sakė, jog policija parodė jiems dokumentus, kuriuose kalbama apie „nusikalstamos gaujos formavimo siekiant bandyti užgrobti valstybės suverenumą“ kaltinimą.

Prieštarauja Europos vertybėms

Aukščiausi Europos Sąjungos (ES) pareigūnai sekmadienį pasmerkė Turkijos, kuri siekia tapti šio bloko nare, policijos reidą prieš žiniasklaidos atstovus kaip „prieštaraujančius Europos vertybėms“.

Pareiškime spaudai, kurį paskelbė ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini ir Europos kaimynystės politikos ir plėtros derybų komisaras Johannesas Hahnas, taip pat pažymima, kad šie reidai „nėra suderinami su spaudos laisve.“