Ankaros teismas leido suimti Gurcaną Baliką, Ali Findiką, ir Tuncay Babali dėl jų tariamų ryšių su Amerikoje gyvenančiu musulmonų dvasininku Fethullah Gulenu, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

G.Balikas – Turkijoje gerai žinomas asmuo, kuris buvo A.Gulo, vadovavusio šaliai 2007–2014 metais, patarėjas užsienio politikos klausimais. Vėliau jis bendradarbiavo su dabartiniu šalies prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

G.Balikas taip pat patarinėjo buvusiam ministrui pirmininkui Ahmetui Davutoglu, kuomet šis ilgą laiką ėjo užsienio reikalų ministro pareigas. Būtent tuo metu G. Balikas 2013 metais surengė prieštaringai vertintą A.Davutoglu ir F.Guleno susitikimą, kai Turkijos užsienio reikalų ministras dalyvavo Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje Niujorke.

2015 metų gegužę A.Davutoglu patvirtino, kad slapta susitiko su F.Gulenu jo namuose Pensilvanijoje. Tąsyk jis esą mėgino įtikinti F.Guleną grįžti į Turkiją ir sumažinti įtampą valdžioje.
Ministras teigė, kad A.Gulas ir tuometis premjeras R.T.Erdoganas apie šį susitikimą žinojo.

Savo ruožtu T.Babali anksčiau yra dirbęs Turkijos ambasadoriumi Kanadoje, o A. Findikas – ambasadoriumi Kosta Rikoje.
Iškart po nepavykusio perversmo Turkija ėmėsi didelių valymų valstybinėse institucijose, siekdama, anot R.T.Erdogano, išnaikinti F.Guleno įtakos „virusą“.

G. Baliko areštas yra svarbus žingsnis: jis yra vienas pirmųjų suimtų su valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) politine vadovybe siejamų asmenų, kaltinamų prisidėjus prie perversmo organizavimo. Iki šiol nebuvo nieko, kas sietų A.Gulą arba A.Davutoglu su perversmu; jie abu griežtai pasmerkė šį pučą.

Kaip skelbia Anatolijos naujienų agentūra, po pučo iš Užsienio reikalų ministerijos buvo atleisti 88 žmonės. Turkijoje po pučo darbo neteko iš viso beveik 70 tūkst. valstybės tarnautojų, daugiau nei pusė jų – švietimo sektoriuje.