Sirto miesto meras Selimas Sadakas yra vienas iš maždaug 60 žmonių, areštuotų per vienu metu trijuose pietryčių Turkijos miestuose surengtus reidus, nurodė policija. Dauguma suimtųjų yra vietos pareigūnai, priklausantys teisėtai kurdus palaikančiai Taikos ir demokratijos partijai (BDP), ir visuomeninių judėjimų aktyvistai.

Turkijoje nuo 2009 metų buvo suimti tūkstančiai kurdų politikų, mokslininkų, teisininkų, žurnalistų ir kitų veikėjų, kaltinamų uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) palaikymu. PKK nuo 1984 metų kovoja su vyriausybe dėl autonomijos; šis ginkluotas konfliktas nusinešė jau per 40 tūkst. gyvybių.

Turkija, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) laiko PKK teroristine organizacija.

Naujausi reidai sutapo su pastangomis sostinėje Ankaroje panaikinti teisinę neliečiamybę dešimčiai įstatymų leidėjų, kurių devyni yra BDP nariai. Tuome galima būtų juos teisiškai persekioti, taip pat susilpnėtų kurdų atstovavimas parlamente ir tikriausiai padidėtų įtampa pietryčių regione.

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas praėjusią savaitę sakė palaikantis pastangas panaikinti kurdų parlamentarų neliečiamybę, nes jie rugpjūtį buvo nufilmuoti besiglėbesčiuojantys su ginkluotais PKK sukilėliais, kurie sustabdė deputatų koloną šalies pietryčiuose.