Minia užpuolė Respublikos liaudies partijai (CHP) priklausantį 70 metų K. Kilicdaroglu sekmadienį, kai šis Ankaros Čubuko rajone dalyvavo vieno kario, žuvusio per kautynes su kurdų kovotojais šalies pietryčiuose, laidotuvėse.

Ataka įvyko kelios dienos po to, kai buvo patvirtinta opozicinės CHP pergalė Stambule ir Ankaroje per kovo 31 dieną vykusius vietos valdžios rinkimus. Tokie rezultatai laikomi skausmingu smūgiu valdantiesiems.

Išpuolio prieš politiką vaizdo įrašas žaibiškai paplito internete ir išprovokavo pasipiktinimą socialiniuose tinkluose, kur daugelis vartotojų dalijosi saitažodžiu #KilicdarogluYalnizDegildir („Kilicdaroglu yra ne vienas“).

Pagrindinis įtariamasis, įvardytas tik inicialais O. S., buvo suimtas Centrinės Anatolijos regione esančiame Sivrichisaro miestelyje ir buvo nugabentas į Čubuką, informavo privati televizija NTV.

AKP vėliau atskleidė, kad buvo areštuotas šios partijos narys Osmanas Sarigunas, ir pažadėjo apsvarstyti, ar nutraukti jo narystę.

„AKP pasisako prieš bet kokį smurtą. Mūsų principai tikrai nesuderinami su smurtu. Smurtui ne vieta demokratinėje politikos sistemoje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė AKP atstovas Omeras Celikas.

Dar penki sulaikytieji jau duoda parodymus policijos nuovadoje Čubuke, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Pasak vietos žiniasklaidos, po atakos CHP vadovas saugumo sumetimais buvo palydėtas į netoli įvykio vietos esantį namą ir vėliau išvežtas šarvuotame automobilyje.

Po incidento bendraudamas su savo šalininkais K. Kilicdaroglu pareiškė, jog šis išpuolis buvo nukeiptas prieš Turkijos vienybę.

„Užpuolikai negerbia kankinio (minėto žuvusio kario), – teigė jis. – Jie nėra tikri musulmonai.“

Per vietos rinkimų kampaniją prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas dažnai kaltino K. Kilicdaroglu ir CHP remiant uždraustą Kurdistano darbininkų partiją (PKK) ir per savo mitingus rodydavo vaizdo įrašus, kuriuose matyti opozicijos lyderis.

Rinkimus organizavusios institucijos suteikė CHP kandidatams Ankaros ir Stambulo merų mandatus, tačiau R. T. Erdogano vadovaujama AKP siekia pakartotinio balsavimo Stambule dėl tariamų pažeidimų.

Po dvi savaites trukusio balsų perskaičiavimo CHP narys Ekremas Imamoglu laimėjo rinkimus itin mažu skirtumu.

CHP „provokacija“ apkaltino vidaus reikalų ministrą Suleymaną Soylu, pernai pareiškusį, kad gubernatoriams paliepė neleisti CHP nariams dalyvauti karių laidotuvėse.

81 meras iš CHP ketina paskelbti bendrą pareiškimą apie „gėdingą ataką“ prieš K. Kilicdaroglu, paskelbė opozicinė partija.