Turkų pareigūnai yra sunerimę, nes tokių patvirtintų atvejų skaičius rugpjūčio 4 dieną padaugėjo nuo maždaug 900 iki daugiau kaip 1 000 ir nuo laiko nekrenta žemiau keturženklio skaičiaus.

Vis tik dabartinis skaičius yra daug mažesnis nei fiksuotas balandį, kai per parą buvo registruojama daugiau nei 5 tūkst. naujų pacientų.

„Mokyklos vėl atsidarys nuo rugpjūčio 31 dieną, pasitelkdamos nuotolinį ugdymą“, – Ankaroje žurnalistams sakė švietimo ministras Ziya Selcukas.

Anot jo, tikimasi, kad mokiniai galės pradėti palaipsniui grįžti į klases nuo rugsėjo 21 dienos.

Ministras pridūrė, jog sprendimas grindžiamas vyriausybei patariančio mokslinio komiteto rekomendacijomis. Komiteto posėdis įvyko trečiadienį, prieš ministrui paskelbiant oficialų pareiškimą.

Mokyklos ir universitetai, taip pat dauguma viešųjų erdvių buvo uždaryti kovo mėnesį, kuomet Turkijos valdžia skubėjo užkirsti kelią viruso protrūkiui, perkrovusiam šalies sveikatos apsaugos sistemą.

Tuomet valdininkai nusprendė neatidaryti švietimo įstaigų iki mokslo metų pabaigos.

Iki šiol Turkijoje COVID-19 susirgo 243 180 žmonių, iš jų 5 873 mirė, rodo antradienį vyriausybės paskelbti duomenys.

Gydytojų asociacijos, ypač veikiančios šalies pietryčiuose, perspėjo, kad padėtis prastėja nuo birželio, kai vyriausybė liovėsi savaitgaliais skelbti karantiną.

Ankaros medikai sako, kad užsikrėtimo atvejų pastaruoju metu greitai gausėja, reanimacijos yra perpildytos, o ligoninės nebepriima naujų pacientų, nors valdininkai tokius pranešimus neigia.

Sveikatos apsaugos ministras Fahrettinas Koca trečiadienį perspėjo, jog „griežtos priemonės, kurių nenorime vėl patirti, gali būti sugrąžintos, jei gausėjimas tęsis tokiu greičiu“.

Prieš panaikindama suvaržymus gegužę ir birželį, Turkijos valdžia buvo uždariusi tokias įmones kaip kavinės, restoranai, kirpyklos ir prekybos centrai, taip pat buvo įšaldžiusi tarpmiestinį susisiekimą.