Tokia operacija galėtų atnaujinti įtampą tarp NATO sąjungininkių Turkijos ir JAV.

Vašingtono santykiai su kurdų Liaudies apsaugos daliniais (YPG), laikomi svarbiais partneriais kovoje su džihadistais Sirijoje, kelia didelių nesutarimų tarp JAV ir Turkijos.

Ankara ne kartą kritikavo Vašingtoną už karinę paramą šiai grupuotei ir grasino pulti YPG kontroliuojamus rajonus.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas naujo puolimo planus paskelbė kitą dieną po to, kai Pentagonas pranešė, kad prie Sirijos ir Turkijos sienos yra stebėjimo postų, turinčių užkirsti kelią Turkijos armijos ir YPG susidūrimams.

„Artimiausiomis dienomis pradėsime operaciją, kad iš (teritorijos) į rytus nuo Eufrato išvarytume separatistinę teroristinę organizaciją“, – sakydamas kalbą Ankaroje pareiškė R. T. Erdoganas, turėdamas omenyje YPG kontroliuojamą teritoriją.

Pasak Turkijos, YPG yra uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984-ųjų kovojančios su Turkijos valstybe, „teroristinė atšaka“.

Ankara ir jos sąjungininkai Vakaruose PKK laiko teroristine organizacija.

„Taikinys niekada nebus amerikiečių kariai; (taikinys yra) teroristinės organizacijos nariai, veikiantys šiame regione“, – gynybos industrijos susitikime sakė R. T. Erdoganas.

Pentagonas antradienį paskelbė, kad pasienyje Sirijos šiaurės rytuose įsteigta postų, nors Ankara ragino to nedaryti.

R. T. Erdoganas teigė, kad ne Turkija ginama nuo teroristų, o „teroristai ginami“ nuo galimų Turkijos veiksmų.

Spalio mėnesį Turkija apšaudė YPG pozicijas į rytus nuo Eufrato esančiame Ain al Arabo regione.

Ankarą remiančių sukilėlių koalicijos atstovas Youssefas Hammoudas sakė, kad naujos operacijos tikslas bus išstumti YPG iš rajono nuo Manbidžo iki Tel Abjado.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)