Šie postai buvo įkurti pagal 2018 metų rugsėjo susitarimą tarp Sirijos režimo sąjungininkės Maskvos ir sukilėlius remiančios Ankaros, kuriuo siekta užkirsti kelią visapusiškam Sirijos vyriausybinių pajėgų puolimui Idlibe.

Paskutinį opozicijos bastioną užimti siekiančios vyriausybinės pajėgos pirmadienį apsupo vieną iš 12 turkų stebėjimo postų Idlibe, prieš tai užėmusios gretimus rajonus, pranešė Sirijos karą stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Gerbiame su Rusija pasiektą susitarimą ir tikimės, kad Rusija laikysis šio susitarimo“, – sakė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras (Chulusis Akaras), kurio komentarai sekmadienį buvo paskelbti Gynybos ministerijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Jokiu būdu neapleisime tų 12 stebėjimo postų“, – sakė H. Akaras, šeštadienį drauge su armijos vadais Chatajaus provincijoje Turkijos pietuose prie Sirijos sienos tikrindamas turkų pajėgas.

Turkija, nerimaudama dėl naujos pabėgėlių iš Idlibo regiono bangos, spaudžia sudaryti naują ugnies nutraukimo susitarimą ir pirmadienį nusiuntė į Maskvą savo delegaciją.

H. Akaro apsilankymas pasienio regione buvo surengtas Turkijai taip pat rengiantis nusiųsti karių į Libiją, kur jie rems Jungtinių Tautų pripažįstamą vyriausybę Tripolyje, kovojančią su šalies rytinę dalį kontroliuojančia maršalo Khalifos Haftaro (Chalifos Haftaro) Libijos nacionaline armija (LNA).

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ketvirtadienį sakė, kad Ankara atsakys į Tripolyje veikiančios Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) kvietimą ir kad Turkijos parlamentas, kitą mėnesį sugrįžęs po atostogų, balsuos dėl pasiūlymo nusiųsti karių į Libiją.

Lapkričio mėnesį Turkija pasirašė saugumo ir karinio bendradarbiavimo susitarimą su NSV, bet tam, kad galėtų nusiųsti karių, Ankarai reikia parlamento pritarimo, kaip Irako ir Sirijos atvejais.

Oficialioji Anatolijos naujienų agentūra, remdamasi šaltiniais R. T. Erdogano valdančiojoje partijoje, pranešė, kad parlamento darbotvarkė gali būti paankstinta ir kad pasiūlymas parlamento pirmininko biurui galėtų būti pateiktas pirmadienį.

Generalinė Asamblėja dėl pasiūlymo galėtų balsuoti per neeilinę sesiją ketvirtadienį, sakoma pranešime.