Anot P. Shanahano, Turkija negali vienu metu pirkti ir rusiškų priešraketinės gynybos sistemų, ir amerikiečių lėktuvų.

Jungtinių Valstijų valdžios pareigūnai tvirtina, kad S-400 nesuderinamos su NATO gynybos sistemomis ir kelia grėsmę Aljanso valstybėms narėms. Vašingtonas vietoje jų Ankarai siūlo pirkti amerikiečių priešraketinį kompleksą „Patriot“.

Pastaruoju metu Turkija visomis išgalėmis stengiasi vykdyti nepriklausomą gynybos politiką. Šalies valdžios pareigūnai aktyviai dalyvauja derybose dėl ginkluotės iš Rusijos įsigijimo. Vyksta derybos ir su Vašingtonu dėl dešimties lėktuvų F-35 pirkimo, susitarta ir dėl jiems skirtų atsarginių dalių gamybos.

BBC korespondentas gynybos klausimais Frankas Gardneris sako: „Ši situacija gali tapti lūžio tašku tiek Turkijai, tiek Jungtinėms Valstijoms“.

Saugumo forume „Globsec“ Bratislavoje naujasis NATO sąjungininkų Europoje vadas generolas Todas Waltersas pareiškė: „Mes nesuinteresuoti su Rusija dalintis mūsų F-35 galimybėmis“. Žinoma, Pentagonas nuogąstauja, kad, jeigu Turkija įsigytų naujausių amerikietiškų naikintuvų ir rusiškų sistemų S-400, Rusijos specialistai turėtų galimybę daugiau sužinoti apie minėtuosius lėktuvus, o tokia situacija sukeltų pavojų Jungtinių Valstijų pilotams.

Ginkluotosios Jungtinių Valstijų, Turkijos ir Rusijos pajėgos jau veikia kartu – viename iš Sirijos šiaurinių regionų. Vienas prisistatyti nepanoręs Turkijos diplomatas šio straipsnio autoriui užsiminė, jog Vašingtonas neprieštaravo, kai Turkija vystė derybas su Rusija – esą, protestuoti ir prieštarauti ėmė tik pasirašius sutartį.

Dabar, anot anonimu pageidavusio išlikti diplomato, Ankarai jau per vėlu trauktis – net jeigu ji to ir norėtų. Juk, jeigu jau pasirašė sutartį, Ankara privalo laikytis prisiimtų įsipareigojimų.

Kas laukia Turkijos?

Kaip savo laiške teigia P. Shanahanas, Jungtinės Valstijos nepatenkintos tuo, jog Turkijos kariai vyko į Rusiją, kur dalyvavo specialiuose mokymuose, kaip valdyti sistemą S-400.

„Jeigu neatsisakys S-400, Turkija paprasčiausiai negaus F-35. Jūs dar turime galimybę pakeisti savo sprendimą dėl S-400“, – rašo Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius.

Laiške taip pat tvirtinama, kad iš Turkijos specialistų gali būti atimta galimybė dalyvauti F-35 treniruočių programoje.

„Nenorime, kad F-35 atsidurtų pernelyg arti S-400, nes tokiu atveju gali būti atskleistos F-35 konstrukcijos detalės“, – paaiškino Jungtinių Valstijų gynybos sekretoriaus pavaduotoja Ellen Lord.

 F-35

Pirmieji keturi lėktuvai, kuriuos turi gauti Turkija, dar neišvyko už Jungtinių Valstijų ribų. Šiuo metu Turkijos pilotai JAV dalyvauja specialioje treniruočių programoje.

Antradienį Turkijos prezidentas Receppas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad jo šalis pasiryžusi užbaigti sandorį dėl S-400.

„Deja, dėl sistemų „Patriot“ iš amerikiečių, skirtingai nei iš rusų dėl S-400, mes taip ir nesulaukėme jokio pozityvaus pasiūlymo“, – pareiškė Turkijos prezidentas.

Turkijos kariuomenė – antra pagal dydį iš visų NATO valstybių narių.

Penktadienį Rusijos valstybinės korporacijos „Rostech“ vadovas Sergejus Čemezovas pareiškė, kad Rusija pasirengusi pradėti S-400 pristatymą Turkijai jau per ateinančius du mėnesius.

Kas ta sistema S-400?

Zenitinė didelio ir vidutinio nuotolio raketų sistema S-400 įvardijama kaip viena iš moderniausių priešraketinių sistemų visame pasaulyje, ji vienu metu gali pasiekti iki 80 taikinių. Šios sistemos kūrėjai tvirtina, kad ši sistema gali pakenkti įvairiems ore esantiems objektams – pradedant nedideliame aukštyje skraidančiais dronais ir baigiant aukštai skraidančiais lėktuvais ir didelio nuotolio raketomis.