Sirijos režimas kaip įmanoma greičiau turi nutraukti agresyvius veiksmus. Tai žinutė, kuria vakar pasidalinau ir su Sergejumi Lavrovu“, – žurnalistams Ankaroje sakė M. Cavusoglu, omenyje turėdamas pokalbį telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru S. Lavrovu.

„(Su Rusija) turime kažką skubiai daryti“, – teigė jis ir perspėjo, jog ateityje dėl panašių išpuolių Turkija imsis didesnio masto atsakomųjų veiksmų.

Pirmadienį per Sirijos vyriausybės apšaudymą vienintelėje didesnėje sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje Idlibe žuvo septyni Turkijos kariškiai, tvirtino M. Cavusoglu.

Idlibo provincijoje auganti įtampa yra „rimtas karinių Turkijos ir Rusijos ryšių išbandymas“, anradienį teigė Rusijos parlamentinio tarptautinių santykių komiteto vadovas Konstantinas Kosachjovas.

Ankara ir toliau siekia puoselėti dialogą su Maskva politiniam sprendimui Sirijoje rasti, sakė M. Cavusoglu, pabrėžęs, jog Rusija pirmiausia turi sustabdyti Damaską.

Rusija remia Sirijos prezidento Basharo al-Assado pajėgas, o Turkija – jį mėginančius nuversti sukilėlius. Nepaisant to, Ankarai ir Maskvai pavyko bendradarbiauti dėl taikos atkūrimo.

Šios šalys sausį pasirašė ugnies nutraukimo Idlibo provincijoje susitarimą, tačiau paliaubos buvo sulaužytos, režimui regione dar labiau suintensyvinus išpuolius.

Astanos ir Sočio procesai „neatsidūrė visiškoje aklavietėje, tačiau buvo pažeisti ir tapo mažiau svarbūs“, sakė M. Cavosoglu, minėdamas 2017 m. ir 2018 m. susitarimus nutraukti karinius veiksmus Sirijoje.