Turkija sutiko visiškai nutraukti karinę operaciją šiaurės Sirijoje, jei kurdų kovotojai pasitrauks iš saugiosios zonos, ketvirtadienį pranešė JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as.

Turkijos operacija „bus visiškai nutraukta, kai pasibaigs“ kurdų pasitraukimas iš šiaurės Sirijos, žurnalistams sakė M. Pence'as po derybų su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu Ankaroje.

„Stabdome šią operaciją, o ne nutraukiame ją“, – žurnalistams Ankaroje sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Nutrauksime operaciją tik tada, kai [kurdų kovotojai] visiškai paliks regioną“, – pridūrė jis.

Mike'as Pence'as  susitinka su Recepu Tayyipu Erdoganu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas netrukus pagyrė „puikias žinias“ iš derybų tarp jo viceprezidento ir Turkijos lyderio.

„Puikios žinios iš Turkijos, – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“. – Bus išgelbėta milijonai gyvybių!“


JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as ketvirtadienį susitiko su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, spausdamas nutraukti ugnį Sirijoje po to, kai Ankara nepakluso tarptautiniam spaudimui nutraukti nuožmų kurdų pajėgų puolimą.

Išvakarėse R. T. Erdoganas pažadėjo tęsti Turkijos pajėgų operaciją, kurią palengvino JAV pajėgų išvedimas iš šiaurinės Sirijos ir kuri jau pareikalavo šimtų žmonių gyvybių ir šimtus tūkstančių gyventojų privertė palikti savo namus.

R. T. Erdogano ir M. Pence'o susitikimas truko 1 val. 20 min. – ilgiau, nei buvo tikėtasi, sakė vienas amerikiečių pareigūnas. Kiek vėliau prie jų prisijungė M. Pompeo ir kiti delegacijos nariai.

Praėjus kelioms dienoms po staigaus JAV pajėgų atsitraukimo, Turkijos kariai ir jų sąjungininkai Sirijos sukilėliai įžengė į Ras al Ainą – svarbų pasienio miestą, kur sulaukė stipraus kurdų kovotojų pasipriešinimo, paskelbė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Turkų pajėgos ir buvę sukilėliai, daugiausia arabai ir turkmėnai, naudojami kaip sausumos pajėgos, iki ketvirtadienio ryto „užėmė maždaug pusę šio miesto“, nurodė organizacijos vadovas Rami Abdel Rahmanas. Pasak SOHR, nuo puolimo pradžios daugiau nei 300 tūkst. civilių buvo priversti palikti savo namus Sirijoje.

Per vieną didžiausių smurto protrūkių nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais žuvo beveik 500 žmonių, įskaitant dešimtis civilių gyventojų, daugiausia kurdų.

Trečiadienį kurdų pajėgos sudarė susitarimą su Damasku ir atsitraukė į šalį, įleisdamos Sirijos režimo pajėgas ir jų sąjungininkės Rusijos karius į pasienyje esantį Kobanės miestą, nurodė SOHR. Kobanė turi simbolinę reikšmę Sirijos kurdams. JAV vadovaujamos koalicijos palaikomos kurdų pajėgos atkovojo šį miestą iš islamistų grupuotės „Islamo valstybė“ per istorinį 2015 metų mūšį.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas ketvirtadienį pareiškė, kad jo pajėgos atsakys į Turkijos ataką „panaudodamos visas turimas teisėtas priemones“.