Susitarimas, kurį antradienį Paryžiuje pasirašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Graikijos premjeras Kyriakos Mitsotakis, yra dalis „bergždžių Atėnų pastangų“ įgyvendinti savo „maksimalistines pretenzijas jūroje ir oro erdvėje“, sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

E. Macronas teigė, kad naujasis susitarimas turės geopolitinės reikšmės, ypač Viduržemio jūros rytuose, kur Turkija ir Graikija ginčijasi dėl energijos išteklių.

„Graikijai būtų tuščia tikėtis, kad privers Turkiją paisyti jos reikalavimų... suformavus prieš Turkiją nukreiptus karinius aljansus ir taip kenkiant NATO“, – teigė Ankara.

Graikija ir Turkija pernai Viduržemio jūros rytuose priartėjo prie karinio konflikto dėl jūrų sienų ir gamtinių dujų rezervų. Abi šalys reiškia pretenzijas į galimybę toje pačioje jūros dalyje išgauti energijos išteklius.

Prancūzija yra išreiškusi palaikymą Graikijai ir Atėnai įsigijo iš Paryžiaus 24 „Rafale“ naikintuvus. Pagal antradienio susitarimą, Graikija taip pat užsisakė tris prancūziškas fregatas.

Graikijos ginklavimusi siekiama „izoliuoti“ Turkiją ir taip „kyla grėsmė taikai regione“, penktadienį pridūrė Ankara.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)