Apie operacijos pradžią Turkijos prezidentas pranešė savo sekėjams tviteryje.

„Turkų ginkluotosios pajėgos ir Sirijos nacionalinė armija (Ankaros remiamos sukilėlių grupuotės) pradėjo operaciją „Peace Spring“ šiaurės Sirijoje“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.


Pasak prezidento, puolimas vykdomas prieš Sirijos šiaurėje veikiančius kurdų ir džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus.

„Mūsų misija yra užkirsti kelią teroro koridoriaus kūrimui palei mūsų pietinę sieną, taip pat užtikrinti taiką rajone“, – teigė R. T. Erdoganas.

Atnaujinta 19.33 val.

Prancūzija, Didžioji Britanija ir Vokietija žada paskelbti pareiškimą, kuriuo pasmerktų Turkijos puolimą Šiaurės rytų Sirijoje, trečiadienį informavo Prancūzijos Europos reikalų sekretorė.

Turkija trečiadienį Šiaurės rytų Sirijoje pradėjo karinę operaciją prieš kurdų karines pajėgas. Puolimas pradėtas praėjus kelioms dienoms po to, kai Vašingtonas pranešė apie kariškių iš pasienio zonos patraukimą. Turkija atliko oro antskrydžių prieš kurdų karinius įtvirtinimus aplink pasienio miestą Ras al Ainą.

Turkijos karinė operacija Sirijoje

„Prancūzija, Vokietija ir Didžioji Britanija baigia bendrą pareiškimą – juo šalys aiškiai parodys, kad stipriai ir tvirtai smerkia tai, apie ką buvo pranešta“, – atsakydama į klausimus dėl Turkijos puolimo sakė Amelie de Montchalin.

Tačiau sostinės vis dar sprendžia, kokiu lygiu pareiškimas galėtų būti paskelbtas.

Ministrė pridūrė, kad dar reikia susitarti dėl atskiro 28 bloko šalių pareiškimo, nes kai kurios šalys jo dar nepasirašė. Vienas šaltinis nurodė, kad pareiškimui prieštaravo Vengrija.

Atnaujinta 19.21 val.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ketvirtadienį rengia skubų posėdį dėl Turkijos karinės operacijos šiaurės Sirijoje, trečiadienį informavo diplomatai.

Posėdis už uždarų durų vyks ketvirtadienio ryte. Jis šaukiamas Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės iniciatyva, nurodė diplomatai.

Atnaujinta 19.04 val.

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai (JTST) pirmininkaujantis Pietų Afrikos Respublikos ambasadorius Jerry Matthewsas Matjila trečiadienį paragino Turkiją „ginti civilius“ ir elgtis „kuo santūriau“ per savo karinę operaciją Sirijoje.

J. M. Matlija išreiškė viltį, kad JT Saugumo Taryba artimiausiu metu galės aptarti padėtį karo draskomoje šalyje, bet pabrėžė, kad šaukti tokį posėdį gali tik rezoliucijų dėl Sirijos rengėjai.

Belgija, Vokietija ir Kuveitas yra Tarybos narės, kurioms pavesta stebėti humanitarinę padėtį Sirijoje – taigi, būtent joms tektų šaukti neeilinę sesiją.

Savo komentarus PAR diplomatas, kurio šalis pirmininkaus Tarybai iki spalio pabaigos, išsakė prieš susitikimą, skirtą padėčiai Kongo Demokratinėje Respublikoje aptarti.

Atnaujinta 18.10 val.

Prancūzija „griežtai smerkia“ Turkijos puolimą šiaurės rytų Sirijoje, ketvirtadienį pareiškė Prancūzijos Europos reikalų ministrė Amelie de Montchalin , praėjus kelioms minutėms po Ankaros pajėgų surengto antskrydžio.

Pasak A. de Montchalin, Prancūzija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė ruošia bendrą deklaraciją, „kurioje labai aiškiai pasakoma, kad mes griežtai smerkiame“ Turkijos pradėtą kampaniją prieš kurdų pajėgas šiaurės rytų Sirijoje.

Ilgai planavo imtis veiksmų

Ankara jau ilgai planavo imtis karinių veiksmų prieš šiaurės Sirijoje veikiančias kurdų pajėgas. Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Ankara laiko uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984-ųjų tęsiančios kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose, teroristine atšaka.

Vietoje esantys stebėtojai jau praneša girdintys sprogimus pasienio ruože. Turkijos aviacija smogė kurdų pajėgoms Sirijos teritorijoje. Sprogima igirdimi Ras al-Aino ir Tal Abyado regionuose.

Netoli Turkijos sienos esančio vieno Sirijos miestelio trečiadienį nugriaudėjo sprogimas, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas, Ankarai kiek anksčiau paskelbus apie ilgą laiką planuotos operacijos prieš kurdų kovotojus pradžią.

Pasak reporterio, virš pasienyje esančio Ras al-Aino pakilo baltų dūmų debesis ir skriejo kariniai lėktuvai, o dešimtys civilių mėgino pabėgti.

Tuo metu JAV remiamų kurdų pajėgų šiaurės Sirijoje atstovas pareiškė, kad turkų kariniai lėktuvai ėmė taikytis į „civilių rajonus“.

Sirijos demokratinių jėgų (SDF) atstovas Mustafa Bali sako, kad antskrydžiai sukėlė „didžiulę paniką regiono žmonių gretose“.

Sirijos kurdai ragina civilius gintis nuo Turkijos

Kurdų administracija Sirijos šiaurės rytuose trečiadienį paragino civilius ginti regioną nuo Turkijos puolimo.

„Skelbiame tris visuotinės mobilizacijos dienas Sirijos šiaurėje ir rytuose“, – sakoma kurdų administracijos pareiškime, kuriuo civiliai raginami „vykti prie sienos su Turkija“ ir „priešintis šiuo opiu istorijos momentu“.

Administracija taip pat paragino kurdus Sirijoje ir užsienyje protestuoti prieš Ankaros planuojamą puolimą.

Ankara antradienį paskelbė, kad netrukus pradės puolimą Sirijos šiaurėje, ir nusiuntė prie sienos daugiau šarvuotų mašinų.

Turkijos prezidentūros komunikacijos direktorius Fahrettinas Altunas JAV laikraštyje „The Washington Post“ rašė, kad turkų kariuomenės daliniai „netrukus kirs Turkijos ir Sirijos sieną“.

Pasak jo, kurdų pajėgos gali „dezertyruoti“, antraip Turkija „neturės kito pasirinkimo, tik neleisti joms žlugdyti mūsų pastangų prieš „Islamo valstybę“ (IS).

Trečiadienį kurdų administracija sakė, kad laikys savo sąjungininką Vašingtoną ir visą tarptautinę bendriją atsakingais už bet kokią „humanitarinę katastrofą“ jos kontroliuojamoje teritorijoje.

Kurdų pajėgos patyrė didelių nuostolių per JAV remiamą kampaniją Sirijoje prieš IS, kurioje buvo pagrindinė jėga, kovojanti su „Islamo valstybe“.

Kovo mėnesį užėmę paskutinę džihadistų priebėgą – Baguzo kaimą Sirijos rytuose – kurdai paskelbė, kad teritoriniu atžvilgiu IS yra nugalėta.

Ankara griežtai nepritarė Vašingtono sprendimui remti kurdų pajėgas Sirijoje, tvirtindama, kad jos yra susijusios su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), nuo 1984-ųjų tęsiančią kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose.

R. T. Erdoganas patikino V. Putiną, kad puolimas Sirijoje nulems „taiką ir stabilumą“

Anksčiau skelbta, kad Turkijos planuojamas puolimas prieš kurdų pajėgas šiaurės Sirijoje padės užtikrinti „taiką ir stabilumą“ šioje karo draskomoje šalyje, trečiadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pareiškė Turkijos lyderis R. T. Erdoganas.

Šis pareiškimas pasirodė tarptautinei bendruomenei reiškiant susirūpinimą, kad Turkijos planuojama operacija dar labiau destabilizuos situaciją regione.

„Per pokalbį telefonu prezidentas sakė, kad planuojama karinė operacija į rytus nuo Eufrato prisidės prie taikos ir stabilumo Sirijoje ir palengvins kelią politinio sprendinio link“, – turkų prezidentūros pareiškime cituojamas jos atstovas.

Alžyre viešintis Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pareiškė, kad Ankara greitai „informuos Jungtines Tautas ir suinteresuotas šalis, įskaitant Siriją“, apie operaciją.

„Ši operacija bus svarbi operacija regiono stabilumui ir saugumui“, – sakė turkų diplomatijos vadovas žurnalistams Alžyre.

„Dėl jos bus įmanomas savanoriškas pabėgėlių, kurie įsikūrė Turkijoje ir regione, sugrįžimas. Vieninteliai mūsų taikiniai yra ten esantys teroristai ir taip mes smarkiai prisidėsime prie Sirijos teritorinio vientisumo“, – tvirtino jis.

Turkų kariai, įskaitant juos palaikančius sirų kovotojus, telkiami pasienyje kurdų pozicijų šiaurės rytinėje Sirijoje puolimui.

Damaskas žada atsakyti į Turkijos planuojamą puolimą

Damaskas trečiadienį pažadėjo atsakyti į Turkijos planuojamą įsiveržimą į Sirijos šiaurės rytus, smerkdamas Ankaros „priešiškus ketinimus“.

Sirijos vyriausybė „pasiryžusi ir pasirengusi visomis teisėtomis priemonėmis priešintis Turkijos puolimui“, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, kurį išplatino valstybinė naujienų agentūra SANA.

Pranešime smerkiami Ankaros „karingi pareiškimai, priešiški ketinimai... ir karinių pajėgų telkimas“ pasienyje.

Pasak URM, Turkijos „priešiški veiksmai“ liudija apie jos „ekspansines ambicijas“, o ataka Sirijos teritorijoje „negali būti pateisinta“.

Vyriausybė pareiškė laikanti „kai kurias [Sirijos] kurdų grupuotes atsakingomis“ už įtemptą padėtį pasienyje, bet pabrėžė, jog „priimtų“ jas atgal, jei kurdai nuspręstų sugrįžti į Damasko glėbį.

Aštuonerius metus besitęsiančio Sirijos pilietinio karo pradžioje kurdų pajėgos užėmė šalies šiaurinius ir rytinius rajonus, kur įsteigė savo autonomines valdžios institucijas.

2014 metais džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS) pradėjus siaubti regioną, šios grupuotės įnirtingai gynė savo žemes ir tapo JAV vadovaujamos koalicijos pagrindiniais kariniais partneriais toje Sirijos dalyje.

Ankara griežtai smerkė Vašingtono paramą Sirijos kurdų pajėgoms, kurias ji laiko uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984-ųjų tęsiančios kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose, teroristine atšaka.

Damaskas nepritaria kurdų savivaldai ir nori atkurti centrinės vyriausybės institucijų darbą jų kontroliuojamose teritorijose.

Kurdai siekia apsaugos nuo Turkijos ilgai ruošiamo įsiveržimo. Jų pozicijos susilpnėjo Vašingtonui nusprendus išvesti didžiąją dalį savo karių po to, kai kovą iš IS buvo atkovoti „kalifato“ likučiai – taigi, kurdų vadovaujamas aljansas pradėjo derėtis su Damasku. Tačiau šis dialogas kol kas nedavė vaisių.

Ankara jau du kartus siuntė savo pajėgas per Sirijos sieną. Vėliausias iš šių puolimų buvo surengtas 2018 metais. Tuomet turkų kariai ir juos palaikantys sirų sukilėliai užėmė kurdų kontroliuotą šiaurės vakarinį Afrino anklavą.

Ragina Europą priimti sučiuptus džihadistus

Šiaurės Sirijoje puolimą pradėjusi Turkija trečiadienį paragino Europą priimti atgal savo piliečius, kurie buvo paimti į nelaisvę kaip džihadistai šioje karo draskomoje šalyje.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas „šiuo atveju teisus“, britų transliuotojui BBC sakė turkų prezidentūros atstovas Ibrahimas Kalinas.

„Jos (Europos šalys) turėtų juos priimti ir teisti, laikydamiesi įstatymų nustatyto proceso“, – nurodė jis.

ES ragina Turkiją nutraukti puolimą

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris trečiadienį pareikalavo, kad Turkija nutrauktų savo karinę operaciją prieš kurdų kovotojus šiaurės Sirijoje, perspėdamas Ankarą, kad Bendrija nemokės už vadinamąją „saugumo zoną“, kuri gali būti sukurta.

„Raginu Turkiją ir kitus veikėjus susilaikyti ir nutraukti operacijas, kurios jau vyksta šiuo metu, kai mes kalbame“, – sakė J.-C. Junckeris Europos Parlamente.