R. T. Erdoganas kovo mėnesį sukėlė pasipiktinimą atsisakydamas Stambulo konvencijos – pirmosios pasaulyje įpareigojančios sutarties, skirtos užkirsti kelią smurtui prieš moteris ir kovai su juo.

2011 metų sutartis, kurią pasirašė 45 šalys ir Europos Sąjunga, reikalauja, kad vyriausybės priimtų teisės aktus, skirtus baudžiamajam persekiojimui už atitinkamus nusikaltimus, įskaitant išžaginimą santuokoje ir moterų lytinių organų žalojimą.

R. T. Erdogano žingsnis grindžiamas tuo, kad jis remiasi konservatyvių ir nacionalistinių grupių palaikymu, ir taip siekia išlaikyti 18 metų trunkantį valdymą.

Teisindamas sprendimą vyriausiasis R. T. Erdogano patarėjas žiniasklaidai Fahrettinas Altunas sakė, kad sutarties nuorodas į smurtą lyties pagrindu „užgrobė žmonės, bandantys normalizuoti homoseksualumą“.

LGBTQ judėjimas yra „nesuderinamas“ su Turkijos socialinėmis ir šeimos vertybėmis, sakė F. Altunas. Nors homoseksualumas Turkijoje yra legalus nuo Osmanų imperijos laikų.

Pasitraukimą iš sutarties pasmerkė Europos Sąjunga ir JAV.

Aukščiausias Turkijos administracinis teismas antradienį atmetė bandymą anuliuoti pasitraukimą sakydamas, kad R. T. Erdoganas turi „įgaliojimus“ priimti sprendimą.

Žmogaus teisių organizacijos teigia, kad šis R. T. Erdogano sprendimas padidins moterų smurto riziką, kai Turkijoje jau paplitęs femicidas.

Praėjusiais metais šalyje buvo nužudyta 300 moterų, teigia žmogau teisių organizacija „Mes sustabdysime femicido platformą“, o šiais metais – jau 189.

„Pasitraukimas siunčia neapgalvotą ir pavojingą pranešimą smurtautojams, kurie priekabiauja, luošina ir žudo, kad jie gali tai daryti nebaudžiami“, – sakė „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard.

Ketvirtadienio vakarą visoje Turkijoje planuojami protestai, Stambule didelis mitingas prasidės 19 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)