„Žinoma, nelengva susitarti, kol vyksta karas ir žūsta civiliai. Tačiau reikia pasakyti, kad vis dėlto pavyko įgyti pagreitį. Matome, kad šalys yra arti susitarimo“, – sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

M. Cavusoglu šią savaitę apsilankė ir Rusijoje, ir Ukrainoje. Turkija, kurią su abiem valstybėmis sieja glaudūs ryšiai, bando tapti taikos tarpininke.

Praėjusią savaitę Antalijoje susitikimą surengė Rusijos ir Ukrainos diplomatijos vadovai.

Pasak M. Cavusoglu, jo šalis palaiko ryšius su abiejų šalių derybinėmis komandomis. Ministras visgi atsisakė spaudai atskleisti derybų detales, nes Turkija esą „laikosi sąžiningos tarpininkės ir padėjėjos vaidmens“.

Duodamas interviu dienraščiui „Hurriyet“, Turkijos prezidento atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas teigė, kad deramasi dėl šešių punktų: Ukrainos neutralumo, nusiginklavimo ir saugumo garantijų, vadinamosios „denacifikacijos“, kliūčių dėl rusų kalbos vartojimo Ukrainoje pašalinimo, separatistinio Donbaso regiono statuso ir 2014 m. Rusijos aneksuoto Krymo statuso.

Turkija taip pat paskelbė esanti pasirengusi surengti Ukrainos ir Rusijos prezidentų Volodymyro Zelenskio ir Vladimiro Putino susitikimą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės