Užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu plačiame interviu televizijai atsargiai užsiminė apie būsimus Turkijos santykius su fundamentalistų islamistų grupe.

Pasak Turkijos diplomatijos vadovo, Afganistano naujoji vyriausybė turi būti „įtrauki“. Jis pridūrė, kad ministrų portfelių turėtų sulaukti moterys ir įvairių etninių grupių atstovai.

Talibanas pirmadienį pareiškė, kad po pergalės svarbiame mūšyje už Pandžšyro slėnį – paskutinį pasipriešinimo rajoną – kontroliuoja visą Afganistaną.

Tačiau M. Cavusoglu sakė, kad tarptautinei bendruomenei derėtų laikytis „pagyvensim – pamatysim“ taktikos prieš pripažįstant talibų valdžią Afganistane. Panašaus požiūrio laikytis per penktadienį vykusį susitikimą nutarė ir Europos Sąjunga.

„Nėra ko skubėti, – kalbėjo Turkijos URM vadovas. – Toks mūsų patarimas visam pasauliui. Turėtume veikti drauge su tarptautine bendrija.“

Turkija Kabule, kur vis dar veikia jos diplomatinė misija, veda derybas su Talibanu dėl sąlygų, kurioms esant ji sutiktų padėti valdyti Afganistano sostinės oro uostą.

Amerikiečių pareigūnai sako, kad nebekontroliuoja Afganistano oro erdvės ir kad pagrindinis oro uostas Kabule, kurio kontrolę JAV kariuomenė buvo perėmusi rugpjūtį evakuacijoms vykdyti, yra prastos būklės.

M. Cavusoglu sakė, kad Turkija drauge su Kataru ir JAV rengia sąlygas, kurioms esant oro uostą būtų galima vėl atidaryti reguliariems skrydžiams. Jie yra būtini humanitarinei pagalbai atgabenti, evakuoti įstrigusiems civiliams ir atkurti diplomatinėms misijoms Kabule.

Tačiau ministras pabrėžė, kad saugumas tebėra pagrindinė kliūtis. Jo teigimu, komerciniai skrydžiai negali būti atnaujinti, kol oro linijos ir jų draudikai nepajus, kad sąlygos Kabulo oro uoste yra pakankamai saugios.

„Mano manymu, Talibanas ar afganų pajėgos galėtų užtikrinti saugumą už oro uosto ribų“, – sakė M. Cavusoglu.

„Tačiau viduje galėtų būti saugumo kompanija, kuria pasitiki tarptautinė bendruomenė ar visos kitos bendrovės, – sakė jis. – Net jei oro linijos, įskaitant „Turkish Airlines“, norėtų ten skristi, draudimo bendrovės to neleistų.“

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)