Užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pranešime rašoma, kad Ankara nepripažino 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir laikosi tokios pat pozicijos dėl Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono sričių, kuriose Rusija pirma surengė pseudoreferendumus, o penktadienį paskelbė savo teritorijos dalimi.

„Turkija nepripažino 2014 metais po neteisėto referendumo Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir kiekvieną progą pabrėžia tvirtai remianti Ukrainos teritorinį vientisumą, nepriklausomybę ir suverenumą“, – rašoma ministerijos pranešime.

Ministerija pridūrė nepripažįstanti keturių regionų aneksiją, kurią pavadino „šiurkščiu nusistovėjusių tarptautinės teisės principų pažeidimu“.

„Dar kartą pabrėžiame, jog pasisakome už šio karo, kurio žiaurumas vis didėja, sprendimą, kuris būtų pagrįstas sąžininga taika ir būtų pasiektas derybose“, – pažymėjo ministerija.

NATO narė Turkija per jau septynis mėnesius besitęsiantį konfliktą stengėsi išlikti neutrali ir neprisijungė prie Vakarų paskelbtų sankcijų Rusijai.

Ankara yra priklausoma nuo rusiškos naftos ir dujų. Be to, turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) siekia didinti prekybos su Rusija apimtis, nes nori prieš kitų metų birželį vyksiančius rinkimus stabilizuoti sunkumų slegiamą ekonomiką.

Praėjusį mėnesį Uzbekijoje įvykusiame regioniniame aukščiausiojo lygio susitikime R. T. Erdoganas susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Tačiau dabar, sulaukusi ne vieno įspėjimo iš Jungtinių Valstijų, Turkija jau svarsto atsisakyti priimti atsiskaitymus rusiškomis mokėjimo kortelėmis „Mir“.

Vašingtonas pastaruoju metu smarkiai spaudžia Turkijos bankus ir įmones paisyti Rusijai paskelbtų Vakarų sankcijų. Pasak JAV pareigūnų, antraip Turkijos verslas pats rizikuoja sulaukti antrinių sankcijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją