Turkijos ir Rusijos santykiai pernai, Turkijos lėktuvui virš Sirijos numušus Rusijos karo lėktuvą, pablogėjo labiausiai nuo pat Šaltojo karo laikų.

Tačiau šiais metais buvo pasirašytas susitaikymo susitarimas. Nors Turkija ir Rusija palaiko priešingas Sirijos konflikto šalis – Ankara remia sukilėlius, siekiančius nuversti Maskvos sąjungininką prezidentą Basharą al Assadą – retorika akivaizdžiai sušvelnėjo.

Tai išprovokavo spėliones, kad Turkija sutiko dėl Rusijos pagalbos B.al Assadui atkovoti visą Alepą, o Maskva pažadėjo nesikišti į Turkijos karinę operaciją Sirijos šiaurėje.

„Mes tai vertiname kitaip, – pirmadienį sakė Turkijos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas. – Nėra taip, kad tarsi sudarome kažkokį sandėrį. Nematome jokio ryšio.“

Rugpjūtį Turkijos pajėgos ir jų sąjungininkai sukilėliai pradėjo karinę operaciją ir dabar puola Sirijos miestą al Babą, kur susidūrė su įnirtingu džihadistų pasipriešinimu.

„Žmonės vis labiau nekantrauja pamatyti daugiau rezultatų, – sakė minėtas pareigūnas. – Sunku, bet tai tęsis.“

Antradienį Maskvoje precedento neturinčias trišales derybas dėl Sirijos konflikto turi surengti Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir Irano – kito svarbaus B.al Assado sąjungininko – užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Rusai pasiūlė, kad Turkija, Rusija ir Iranas susitiktų ieškoti sprendimo; iš pradžių dėl Alepo, o paskui galbūt plečiant į kitas Sirijos dalis“, – sakė minėtas Turkijos pareigūnas, kuris išreiškė viltį, kad derybos suteiks „stimulą“.

„Tai ne stebuklingas susitikimas, – sakė pareigūnas. – Jis suteiks gerą progą suprasti, kas vyksta.“

Pareigūnas tvirtino, jog Ankara toliau laikosi savo pozicijos, kad B.al Assadas turi pasitraukti.

„Jokiu būdu negalime turėti jokių kontaktų su Sirijos režimu“, – sakė pareigūnas, paneigdamas, kad vyko kokios nors slaptos derybos su B.al Assado atstovais.

„Žmogus, kaltas dėl 600 tūkst. žmonių mirties, negali būti partneris sprendiniui. Su rusais mes sutariame nesutarti šiuo klausimu“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)