Turkijos gynybos ministerija savo pranešime pareiškė, kad JAV gynybos sekretoriaus pareigas einančio Patricko Shanahano laiško, kurį jis išsiuntė anksčiau šį mėnesį, „formuluotė ir pozicija neatitinka aljanso dvasios (ir) kelia nerimą“.

Ministerijos teigimu, Turkija detaliai dalijosi savo iš anksto žinoma nuomone dėl rusiškų zenitinių sistemų įsigijimo, bet daugiau informacijos pranešime nepateikiama.

P. Shanahano laiške Ankara perspėjama iki liepos 31-osios atšaukti savo sandorį su Rusija, antraip jai nebus leista įsigyti maždaug 100 JAV naikintuvų F-35.

Turkija buvo siejama su F-35 projektu beveik nuo pačios jo pradžios, o valstybinė turkų bendrovė gamino dalį šio orlaivio fiuzeliažo.

Jei Ankara neatsisakys sandorio su Rusija, turkų pilotai taip pat bus pašalinti iš mokymo valdyti naujausius amerikietiškus kovinius lėktuvus programų, be to, Vašingtonas perspėjo apie Turkijai gresiančias ekonomines sankcijas.

Ankaros siekis įsigyti zenitinių sistemų iš Maskvos smarkiai padidino įtampą tarp NATO sąjungininkių JAV ir Turkijos. Jų dvišaliai santykiai ir taip yra įtempti dėl kelių klausimų, tokių kaip JAV parama Sirijos kurdų kovotojams, kuriuos Turkija laiko teroristais.

Vašingtonas teigia, kad Turkijos ketinimas naudoti Rusijos raketų technologijas kartu su JAV naikintuvais būtų nesuderinamas su NATO gynybos principais ir keltų pavojų sąjungininkų saugumui.

Ankara savo ruožtu nekart yra pareiškusi, kad sandorio dėl S-400 įsigijimo atsisakyti neketina.

Turkijos gynybos ministerijos pranešime pabrėžiama, kad svarbu „tęsti dialogą, paremtą abipuse pagarba ir draugyste, bei stengtis rasti tinkamą problemų sprendimą“.

F-35 alternatyva?

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas turėtų susitikti su JAV vadovu Donaldu Trumpu per vėliau šį mėnesį Japonijoje vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą.

Savaitgalį Turkijos lyderis pareiškė, kad Ankara pirmųjų oro erdvės gynybos sistemų S-400 tikisi sulaukti pirmoje liepos pusėje.

Be to, šią savaitę Paryžiuje vykstančioje aviacijos parodoje turkų pareigūnai pristatė savo būsimo radarų nepastebimo naikintuvo TF-X originalaus dydžio modelį.

„Pažadėjome savo šaliai, kad tai bus geriausias kovinis orlaivis Europoje“, – pirmadienį per parodą žurnalistams pareiškė valstybinės bendrovės „Turkish Aerospace“ vadovas Temelis Kotilas.

Ankara 2017 metais pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su Didžiosios Britanijos kompanija „BAE Systems“ dėl TF-X vystymo. 2025-aisiais Turkija tikisi surengti pirmąjį bandomąjį šio orlaivio skrydį, o trejais metais vėliau jis turėtų būti pradėtas naudoti.

Vis dėlto mažai analitikų mano, kad šis ambicingas planas bus įgyvendintas: per aštuonerius metus nuo pirmojo F-35 skrydžio projektas susidūrė su daugeliu problemų.