Grupė kariškių jau nuvyko į Rusiją apmokymų, valstybinei naujienų agentūrai „Anadolu“ sakė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras.

„Apmokymai bus tęsiami ateinančiais mėnesiais“, - teigė H. Akaras.

H. Akaras antradienio vakarą žurnalistams pareiškė, kad Ankara „ruošiasi“ JAV baudžiamosioms priemonėms pagal įstatymą „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“ (CAATSA), numatantį bausmes bet kuriam subjektui, perkančiam ginkluotę iš Rusijos valstybinio ar privataus sektoriaus įmonių.

Jis pabrėžė, kad Turkijai „nusibodo“ būti tik karinės įrangos pirkėja ir ji nori dalyvauti bendroje jos gamyboje ir technologijų mainuose.

„Idėjai, kad mes visada perkame, o jūs visada gaminate, atėjo galas“, – nurodė jis žurnalistams Ankaroje.

Turkijos planuojamas raketų sistemų S-400 įsigijimas kelia įtampą tarp Ankaros ir Vašingtono. Jungtinės Valstijos prieštarauja sandoriui su Rusija, teigdamos, kad NATO sąjungininkė Turkija neturėtų pirkti karinės įrangos iš priešininkų.

JAV siekia, kad Turkija įsigytų amerikietiškas raketų sistemas „Patriot“, o jei Ankara vis tik užbaigs sandorį su Maskva, JAV gali įvesti sankcijas.

Pasak H. Akaro, derybos su Vašingtonu dėl „Patriot“ sistemų yra tęsiamos, o Jungtinės Valstijose kovą esą pateikė naują pasiūlymą dėl raketų sistemų kainos, bendros gamybos, modernizavimo ir technologijų perdavimo.

Vis dėlto Ankara ne kartą pabrėžė, kad JAV pasiūlymo sąlygos prastesnės nei rusiškų S-400 sistemų.

JAV taip pat įspėjo, kad Turkija gali būti išmesta iš modernių penktos kartos naikintuvų F-35 gamybos programos. Turkija šiuo metu yra įtraukta į naikintuvų gamybos konsorciumą ir taip pat yra viena iš šių naikintuvų pirkėjų.

Iki šiol Turkijai buvo pristatyti keturi F-35 naikintuvai, o šalis dar dviejų laukia šiemet lapkritį, tikino H. Akaras, pridurdamas, kad F-35 projektas nėra sietinas su S-400 įsigijimu.

Tuo tarpu Rusija tęs S-400 pardavimą Turkijai, tikino Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

D. Peskovas sukritikavo anksčiau paskelbtą Vašingtono ultimatumą Ankarai, kuriame raginama permąstyti S-400 įsigijimą.
„Ultimatumus mes vertiname neigiamai. Nemanome, kad tai leistina“, - sakė D. Peskovas.

S-400 raketų sistemos yra skirtos sunaikinti taikinius ore. Turkija jau šią vasarą turėtų sulaukti keturių S-400 divizijų už 2,5 mlrd. dolerių. Vieną diviziją sudaro 12 paleidimo sistemų, o kiekvienoje jų yra po keturias raketas.

Balandžio pradžioje JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pareiškė, kad Vašingtonas nestovės šalia tuo metu, kai NATO narė perka ginkluotę iš Rusijos.

„Turkija turi pasirinkti - ji nori likti svarbia sėkmingiausio karinio aljanso pasaulio istorijoje nare, ar rizikuoti šia partneryste priimant tokius neapgalvotus sprendimus, kurie kenkia visam Aljansui", - sakė M. Pence'as.

Vasarį R. T. Erdoganas, atmesdamas Vašingtono siūlymą įsigyti „Patriot" raketų sistemas, pareiškė, kad Turkija tęs rusiškų raketų sistemų įsigijimą.

„Susitarėme su Rusija dėl S-400 pirkimo, negalime dabar to atšaukti. Tai jau padaryta", - žurnalistams sakė R. T. Erdoganas. Pasak Turkijos lyderio, šalis tikisi jau šių metų liepą sulaukti rusiškų S-400 sistemų pristatymo.

Turkija ir Rusija dėl S-400 „Triumf" pirkimo pradėjo derėtis 2016 m., o sandoris patvirtintas 2017-ųjų rugsėjo 12 d. Turkija taps pirmąja NATO valstybe nare, savo šalyje naudojančia rusiškas S-400 raketų sistemas. S-400 „Triumf" sistemos, kaip ne kartą tikino ekspertai, yra nesuderinamos su dabartinėmis NATO priešraketinėmis sistemomis.