Patruliavimas prasidėjo apie vidurdienį vietos (11 val. Lietuvos) laiku viename Darbasijos regiono kaime, pranešė žurnalistas.

Turkijos ir Rusijos karinių mašinų kolona išvažiavo į rytus nuo Darbasijos patruliuoti keliolikos kilometrų ilgio ruože, nurodė turkų kariuomenės šaltiniai.

Rusijos kariškių pranešime sakoma, kad koloną sudaro devynios mašinos, saugomos šarvuotojo transporterio. Planuojama, kad ji nuvažiuos daugiau kaip 110 kilometrų.

Turkijos gynybos ministerija „Twitter“ žinute patvirtino, kad patruliavimas „dalyvaujant antžeminiams ir oro daliniams yra vykdomas“.

Atskiroje ministerijos žinutėje sakoma, kad Ankaroje planuojama surengti susitikimą su Rusijos kariuomenės delegacija, siekiant aptarti „taktinius ir techninius klausimus“.

Kurdų pajėgoms buvo nurodyta per 150 valandų atsitraukti iš 30 km pločio ruožo palei sieną su Turkija pagal susitarimą, praeitą savaitę sudarytą Ankaros ir Maskvos, Turkijai pradėjus karinę operaciją Sirijos teritorijoje.

Minėtas 150 val. terminas sukako antradienio pavakarę.

Pagal susitarimą, sudarytą Rusijos Juodosios jūros kurorte Sočyje, ir keliomis dienomis anksčiau sudarytą susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis, Turkija sustabdė puolimą prieš kurdų pajėgas Sirijoje, pradėtą spalio 9-ąją.

Antradienį turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) patvirtino, jog Rusija informavo Turkiją, kad kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG) kovotojai atsitraukė kaip planuota.

Tačiau R. T. Erdogano kanceliarija pareiškė, jog Turkija, vykdydama bendrą patruliavimą, nori įsitikinti, jog kurdų pajėgos tikrai atsitraukė.

Turkija ketina nustatyti Sirijos teritorijoje 30 km pločio „saugiąją zoną“ palei sieną, kurioje nebeliktų YPG kovotojų.

YPG atliko pagrindinį vaidmenį Vakarų šalių remtose pastangose įveikti džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, bet Ankara šią grupę laiko „teroristine“ ir palaikančia glaudžius ryšius su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), nuo 1984 metų kovojančia su Turkijos pajėgomis šalies pietrytinėje dalyje, kur gyventojų daugumą sudaro kurdai.

R. T. Erdoganas sakė, kad į planuojamą suformuoti saugiąją zoną galės grįžti dalis iš maždaug 3,6 mln. sirų pabėgėlių, šiuo metu prisiglaudusių Turkijoje.

Prieš praeitą mėnesį pradedant puolimą Turkija jau kontroliavo nemažą teritoriją Sirijos šiaurėje, užimtą per ankstesnes operacijas į vakarus nuo Eufrato upės.

Dėl spalį pradėtos operacijos Turkija įgijo galimybę kontroliuoti 120 km ilgio zoną į rytus nuo upės – tarp Tel Abjado ir Ras al Aino.

Tačiau turkų planus išplėsti šią zoną iki daugiau kaip 450 km sutrikdė Sirijos vyriausybės pajėgų, pakviestų į kitas pasienio sritis YPG kovotojų, buvimas.

Pagal Sočio susitarimą, Rusija, kuri yra svarbi Damasko vyriausybės sąjungininkė, įsipareigojo koordinuoti veiksmus su Sirijos kariuomene, kad būtų užtikrintas YPG atsitraukimas iš minėtų sričių, taip pat pradėti bendrą patruliavimą su Turkijos pajėgomis.