"Jei šis nelogiškas projektas taps įstatymu, bus papildomų sankcijų", - interviu BNS sakė ministras.

Paprašytas konkretizuoti Turkijos svarstomas priemones, jis atsakė: "Palieku tai sprendimų priėmėjų Prancūzijoje vaizduotei".

Prancūzijos parlamento žemieji rūmai praėjusį mėnesį priėmė įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę tiems, kurie viešai neigia, jog 1915 metais Osmanų imperijoje turkų pajėgų vykdytos armėnų žudynės buvo genocidas.

Šį faktą viešai neigiantiems asmenims gali būti skirtas iki vienerių metų laisvės atėmimas ir 45 tūkst. eurų (155 tūkst. litų) bauda.

Aukštieji rūmai - Senatas - dėl įstatymo ketina balsuoti šį mėnesį.

Armėnų teigimu, 1915-1923 metais dėl Osmanų imperijos genocido žuvo apie 1,5 mln. armėnų. Turkija neigia genocido faktą, teigdama, kad armėnai buvo karo aukos.

Turkija taip pat kaltina Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarkozy (Nikolia Sarkozi), kad įstatymu tiesiog siekiama pritraukti armėnų kilmės rinkėjų balsus artėjančiuose Prancūzijos prezidento rinkimuose.

"Manome, kad šis klausimas bus darbotvarkėje iki Prancūzijos prezidento rinkimų, po kurių turėsime persvarstyti situaciją", - BNS sakė E.Bagišas.

Lietuvos Seimas armėnų žudynes taip pat yra pripažinęs genocidu. 2005 priimtoje rezoliucijoje parlamentas pareiškė smerkiantis "turkų Osmanų imperijoje 1915 m. įvykdytą armėnų tautos genocidą" ir paragino Turkiją "pripažinti šį istorinį faktą".