Vokietijos vyriausybė, kaip ir Austrija bei Nyderlandai, nedavė leidimo rengti jos teritorijoje Turkijos rinkimų kampanijos mitingus. Parlamento ir prezidento rinkimai Turkijoje įvyks birželio 24 dieną.

„Manau, kad kalbant apie demokratiją mūsų draugai vokiečiai (demonstruoja) stygių“, – laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ sakė Hayati Yazici.

Iš 3 mln. Vokietijoje gyvenančių turkų imigrantų „1,5 mln. turi teisę balsuoti“ Turkijoje, pažymėjo jis ir pridūrė: „Ar teisinga Vokietijai riboti jų teisę šviestis prieš balsavimą?“

Berlynas tvirtino taikantis agitavimo draudimą visoms kitoms šalims tris mėnesius iki tų šalių rinkimų.

AKP vadovaujantis Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, kuris tikisi naujos kadencijos su didesniais įgaliojimais, praėjusį sekmadienį kreipėsi į tūkstančius turkų išeivių Bosnijos ir Hercegovinos sostinėje Sarajeve.

Prieš metus Vokietija ir kitos Europos šalys taip pat uždraudė virtinę prieš referendumą dėl prezidento galių išplėtimo planuotų Turkijos kampanijos renginių.

R. T. Erdoganas tuo metu pasmerkė Vokietijos „nacių praktiką“ ir apkaltino Berlyną priimant kurdų „teroristus“ bei žlugusio 2016 metų liepos perversmo prieš jį sąmokslininkus.

Berlynas ir Ankara vėliau bandė švelninti šią didelę diplomatinę krizę; Turkija paleido metus kalėjime laikytą vokiečių ir turkų žurnalistą iš laikraščio „Die Welt“.