Prieš tai Sveikatos ministerija paskelbė, kad per 24 valandas šalyje patvirtini 2 449 nauji infekcijos atvejai. Tai yra didžiausias skaičius nuo vasario 13 dienos, kai buvo registruoti 2 856 susirgimai. Per parą šalyje mirė penki COVID-19 pacientai.

Komendanto valanda galios nuo 23.00 iki 5.00 val. Ši priemonė greičiausiai įsigalios penktadienio vakarą. Ji bus taikoma 45 rajonuose, įskaitant sostinę Lisaboną.

Šiose teritorijose, be kitų ribojimų, vėl bus privaloma dirbti iš namų. Situacija dar labiau pablogėjo, sakė pareigūnė Mariana Vieira da Silva. Esą būtina vengti didelių susitikimų ir pirmiausiai „vakarėlių su daug dalyvių“.

Kovodama su infekcijų skaičiaus augimu, Portugalijos vyriausybė jau apribojo restoranų darbo laiką ir klientų skaičių Lisabonoje bei dar dviejuose miestuose.

Dabar ši priemonė bus taikoma dar 16 miestų. Be to, savaitgaliais galios kelionių draudimas tarp sostinės regiono ir likusios šalies dalies.

Vienu metų žiemą Portugalijoje, skaičiuojant pagal gyventojų skaičių, buvo registruojama daugiau infekcijų ir mirčių nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.

Gegužę po griežto karantino čia sergamumo rodiklis jau buvo žemiausias Europoje. Dabar, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, 14 dienų sergamumo rodiklis vos per savaitę išaugo nuo 124 iki beveik 169 atvejų 100 000 gyventojų.

Pasak nacionalinio sveikatos instituto INSA, pirmą kartą Indijoje identifikuota delta atmaina tapo pagrindiniu štamu didžiojoje Lisabonos dalyje.

„Mes stengiamės sulėtinti jo plitimą į kitus šalies regionus, kad žmonės galėtų labiau apsisaugoti skiepydamiesi“, – birželio 21 d. sakė sveikatos apsaugos ministrė Marta Temido.

Tuomet ji pridūrė, kad gali prireikti daugiau apribojimų tuo metu, kai daugelis Europos šalių vasarai juos švelnina.

„Mes matome eksponentinį augimą nuo gegužės mėnesio, – naujienų agentūrai AFP sakė Lisabonos universiteto epidemiologijos profesorius Manuelis Castro Gomesas. – Jis prasideda labai lėta augimo faze, kurios metu viskas atrodo kontroliuojama, o tada sprogsta“.

Beveik pusė iš 10 mln. gyventojų yra gavę vieną vakcinos dozę, o šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis yra visiškai paskiepyti. Tačiau per mėnesį COVID-19 atvejų ligoninėje skaičius padvigubėjo iki 450 pacientų.

Prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa pirmadienį pažymėjo, kad dabartiniai hospitalizacijos skaičiai siekia tik trečdalį maksimalios sistemos apkrovos.

Pasak jo, nebus jokio „grįžimo“ prie karantino. Tačiau socialistų ministras pirmininkas Antonio Costa laikėsi atsargios pozicijos ir atsakė, kad „niekas negali garantuoti, kad mes negrįšime prie karantino“.

PSO: po 10 savaičių trukusio mažėjimo, Europoje vėl auga naujų COVID-19 atvejų skaičius

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį pareiškė, kad po daugiau nei du mėnesius trukusio mažėjimo, Europoje vėl išaugo naujų COVID-19 atvejų skaičius, ir perspėjo, jog ateis nauja koronaviruso banga, „nebent mes būsime atsakingi“.

„Praeitą savaitę naujų atvejų skaičius išaugo 10 proc., daugiausiai dėl maišymosi, kelionių, susibūrimų ir socialinių apribojimų švelninimo“, – spaudos konferencijoje teigė PSO Europos padalinio direktorius Hansas Kluge.

H. Kluge perspėjo, kad atsinaujinęs atvejų skaičiaus augimas užfiksuotas delta atmainos, kuri „labai greitai aplenkia Alfa atmainą“, kontekste.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras prognozuoja, kad labiau užkrečiama delta atmaina iki rugpjūčio pabaigos gali sudaryti net 90 proc. naujų COVID-19 atvejų ES.

H. Kluge taip pat teigė, kad delta atmaina iki rugpjūčio gali tapti dominuojančia PSO Europos regione, kurį sudaro 53 šalys ir teritorijos.

Pasak jo, dabartinių vakcinacijos tempų toli gražu nepakanka, norint užtikrinti būtiną apsaugą. Šiuo metu naudojamos vakcinos apsaugo nuo delta atmainos, tačiau aukštam apsaugos lygiui reikia dviejų vakcinos dozių.

H. Kluge tikino, kad PSO Europos regione vidutiniškai paskiepyta vos 24 proc. gyventojų, o pusė vyresnio amžiaus žmonių ir 40 proc. sveikatos priežiūros darbuotojų vis dar nėra apsaugoti.

„Tai yra nepriimtina, tai yra toli nuo rekomenduojamo 80 proc. suaugusiųjų gyventojų padengimo“, – teigė H. Kluge.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)