Tarp pagrindinių kandidatų minimi žiniasklaidos magnatas Nabilas Karoui (Nabilas Karvis), šiuo metu esantis už grotų dėl besitęsiančio pinigų plovimo tyrimo, islamistinės pakraipos partijos „Ennahdha“ atstovas Abdelfattahas Mourou (Abdelfatahas Muru) ir premjeras Youssefas Chahedas (Jusefas Šahedas).

Ministro pirmininko populiarumo reitingams pakenkė vangi ekonomika ir brangus pragyvenimas, be to, jam teko įnirtingai neigti kaltinimus, kad N. Karoui sulaikymas rugpjūčio pabaigoje buvo politiškai motyvuotas.

Tuniso prezidento rinkimai buvo planuojami lapkritį, tačiau liepos 25-ąją mirus šios Šiaurės Afrikos valstybės vadovui Beji Caidui Essebsiui (Bedžiui Kaidui Esebsiui) balsavimą teko paankstinti. Prezidentui buvo 92-eji.

B. C. Essebsi laimėjo pirmuosius po 2011-ųjų revoliucijos, nuvertusios prezidento Zine El-Abidine Ben Ali (Zino Abidino Ben Alio) režimą ir sukėlusios virtinę „Arabų pavasario“ sukilimų, rinkimus.

Nuo liepos Tunise draudžiama skelbti rinkėjų apklausų rezultatus, tačiau vienas dalykas yra aiškus: dauguma rinkėjų tebėra neapsisprendę dėl sunkumų suprasti kintančią politinę padėtį.

„Renkuosi iš dviejų kandidatų – nuspręsiu balsavimo kabinoje“, – prisipažino tunisietis Sofiene'as (Sofianas).

Pasak jo, „sąžiningi kandidatai neturi didelių šansų laimėti“.

Kai kurie kandidatai skelbė esantys nusiteikę prieš isteblišmentą, kad atsiribotų nuo politinio elito, diskredituoto asmeninių ginčų.

Vienas iš naujokų, 61-erių teisės profesorius ir konstitucinių reikalų ekspertas Kaisas Saiedas (Kaisas Sajedas), vengė dalyvauti rinkimuose kaip kokios nors partijos kandidatas. Jis pats lankė rinkėjus siekdamas pelnyti jų paramą savo konservatyviai platformai.

Pasitraukimas paskutinę akimirką

Dar vienas nepriklausomas kandidatas į prezidentus yra Abdelkarimas Zbidis, pirmąkart rinkimuose dalyvaujantis technokratas.

Vis dėlto jį remia B. C. Essebsi partija „Nidaa Tounes“.

Gausios kandidatų gretos – piliečiai rinksis iš 26 kandidatų – kiek sumažėjo paskutinę akimirką A. Zbidi naudai iš kovos pasitraukus buvusiam politiniam patarėjui Mohsenui Marzoukui (Mohsenui Marzukui) ir verslininkui Slimui Riahi (Slimui Riahiui).

Tačiau daugiausia kalbama apie N. Karoui sulaikymą likus vos 10 dienų iki rinkimų kampanijos pradžios.

Tyrimai rodo, kad areštas padidino šio kandidato populiarumą.

Prieštaringai vertinamas verslininkas N. Karoui palankumą pelnė pasinaudodamas savo televizijos kanalu „Nessma“, rengdamas labdaros kampanijas ir dalindamas maistą skurdžiausiai gyvenantiems tunisiečiams.

Tačiau N. Karoui priešininkai vadina jį potencialiu Silvio Berlusconi (Silvijumi Berluskoniu) – buvusiu Italijos premjeru, kuriam esą dalinai priklauso televizijos kanalas.

Penktadienį buvo atmestas skundas, kuriuo siekta, kad tunisiečių žiniasklaidos magnatas būtų paleistas į laisvę, nurodė jo partija ir advokatai. Pasak jo teisininkų, dviem dienomis anksčiau jis pradėjo bado streiką.