Protesto organizatoriai paskelbė keletą reikalavimų vyriausybei, tokių kaip VRM vadovo Georgijaus Gacharijos, davusio nurodymą išvaikyti mitinguotojus, atsistatydinimas.

Jie taip pat pareikalavo ištirti galimą policijos pareigūnų įgaliojimų viršijimą per vakarykštę akciją ir pereiti prie proporcinio atstovavimo rinkimų sistemos.

Prie penktadienio protesto prisijungė ir studentai, kurie pareiškė, kad netoleruos smurto nei iš valdžios, nei iš opozicijos pusės. Kol kas demonstracija vyksta taikiai.

Pasak nepriklausomų ekspertų, šiuo metu Rustavelio prospekte priešais parlamento pastatą yra susirinkę 5–8 tūkst. žmonių.

Gacharija: pareigūnai buvo priversti imtis specialių priemonių

Gruzijos vidaus reikalų ministras Georgijus Gacharija dėl praėjusios nakties įvykių Tbilisyje penktadienį apkaltino politikus ir partijas.

„Vakar politikai ir politinės partijos sugebėjo teisingą ir nuoširdų mūsų piliečių protestą paversti prievarta, nukreipta į policiją ir institucijas, galiausiai peraugusią į parlamento šturmą“, – sakė jis žurnalistams.

Pasak ministro, panašių įvykių Gruzijoje nebuvo kelis dešimtmečius.

„Vyko grupinės policijos atakos, buvo puolamas parlamento pastatas, siekiant į jį prasiveržti. Deja, padėtis komplikavosi taip, kad policijos pareigūnai buvo priversti imtis specialių priemonių, nors maksimaliai stengėsi išsaugoti savitvardą“, – kalbėjo G. Gacharija.

Jis pažadėjo pateikti visuomenei medžiagą, kurioje sekundžių tikslumu aprašyta viskas, kas vyko.

Visi prisidėję prie šios provokacijos organizavimo asmenys bus griežtai nubausti, patikino VRM vadovas.

Pasak jo, ketvirtadienį policija tik gynėsi.

Prezidentė pripažįsta klaidą

Gruzijos prezidentė Salomė Zurabišbvili penktadienį pareiškė, kad vyriausybė ir parlamentas padarė klaidą, sukėlusią protestų bangą šalyje.

„Politika – reiškia numatyti ir atsižvelgti į galimas rizikas. Vakar ir užvakar šių sąlygų nebuvo laikomasi, todėl mes Tbilisyje sulaukėme visiškai nepagrįsto Tarpparlamentinės stačiatikybės asamblėjos (TSA) sesijos organizavimo, nepriimtino jos formato ir Rusijos deputato mūsų parlamento pirmininko kėdėje. Šie įvykiai įžeidė mūsų visuomenę ir sukėlė visos tautos protestą“, - sakė prezidentė savo specialiame vaizdo kreipimesi.

Ji taip pat kalbėjo apie tuos, kurie destabilizuoja padėtį šalyje.

„Būtina kelti klausimą dėl atsakomybės asmenų, sukėlusių tokią grėsmingą padėtį šalyje“, – sakė ji.

„Šių žmonių tikslas yra aiškus. Jie siekia eskalacijos ir destabilizacijos, kad išjudintų mūsų nepriklausomybės pamatus. Visiems reikia suprasti, kad toks pasipriešinimas yra smūgis kiekvienam mūsų, smūgis valstybei ir suteikia stiprybės tik priešui. Kai kaimyninė valstybė yra okupavusi mūsų teritorijas, visi turi būti ypač atsargūs“, – kalbėjo valstybės vadovė.

Ji paragino visuomenę išsaugoti ramybę ir nepasiduoti jokioms provokacijoms.

„Esu pasiruošusi susitikti su visų politinių jėgų atstovais. Mūsų vienintelė perspektyva – vienybė. Tik taip mes galime atsispirti okupacijai, tik taip pat mes galime pasauliui parodyti Gruzijos orumą, – kalbėjo S. Zurabašvili.

Audringi protestai sostinėje Tbilisyje kilo po to, kai vienas Rusijos įstatymų leidėjas kreipėsi į Sakartvelo parlamentą iš pirmininko tribūnos. Tai itin kontroversiškas žingsnis, turint galvoje tarp Tbilisio ir Maskvos ne vienerius metus tvyrančią įtampą.

Kaip pranešė Gruzijos sveikatos apsaugos ministerija, per susirėmimus nukentėjo 240 žmonių, įskaitant 80 policininkų.