Tropinė audra Pabukas, kaip manoma, sausumą turėtų pasiekti penktadienį maždaug 19.00 val. vietos laiku. Tai turėtų įvykti netoli Čumpono archipelago, ties rytine Tailando Surat Tanio ir Nakon Si Tamarato provincijų riba. Stiprus lietus, kaip praneša CNN, jau prasidėjo.

Turistų pamėgtos Tailando įlankos vietos, įskaitant Samujaus, Pangano ir Tau salas, taip pat Andamanų jūros salas – Puketą ir Pi Pi, kurių vaizdas gali būti puikiai pažįstamas iš filmo „Paplūdimys“ („The Beach“), veikiausiai bus nuniokotos audros per patį atostogų sezono įkarštį.

„Dabar čia būti gana baisu, nes nežinome, kas gali nutikti, o išvykti – jokių galimybių“, – transliuotojui CNN sakė Samujaus saloje apsistojusi iš Jungtinių Valstijų atvykusi turistė, 26-erių metų Miranda Abidyer.

Ši moteris, kartu su šeima atvykusi į salą atšvęsti vyro trisdešimtmečio, sakė, kad penktadieniui jie turėjo lėktuvo bilietus, tačiau skrydis, kaip ir keltų reisai, buvo atšauktas. Pasak jos, vietos savivaldybė jokios informacijos apie audrą neperdavė, taip pat nenurodė, kaip derėtų elgtis.
Dabar visi planuoja pralaukti maždaug per kilometrą nuo paplūdimio esančioje privačioje viloje.

„Jei audra įsismarkaus, pasislėpsime vonioje. Tačiau viskas, ką dabar galime padaryti, – tai laukti“, – sakė M. Abidyer.

Sausumą pasiekiantys tropinės audros ir taifūnai – Tailandui labai nebūdingi reiškiniai. Pastarąjį kartą ciklonas Tailando pakrantę pasiekė 1962-aisiais. Tai buvo tropinė audra Harriet, tąsyk prasiautusi net 12-oje provincijų ir nusinešusi 900 žmonių gyvybes.

Vienintelis taifūnas, kada nors priartėjęs prie šios Pietryčių Azijos šalies pakrantės, buvo 1989-aisiais siautusi audra Gay.

Kaip visiškai neseniai telefonu sakė Samujaus salos savivaldos pirmininkas Kittipopas Roddonas, šioje antroje pagal dydį Tailando saloje šiuo metu yra maždaug 20 tūkst. turistų.

„Sala dabar visiškai atkirsta nuo kontinentinės šalies dalies. Nuo vakar nekursuoja jokio tipo transportas“, – pranešė jis ir pridūrė, kad maisto ir šiaip visko, kas būtina, Samujaus saloje yra pakankamai – kol baigsis audra tikrai turėtų užtekti.

Likusieji saloje šiuo metu rengiasi kaip nors pralaukti audrą. Samujaus salos gyventojai apkalinėja namus medžio lentomis. Artėjant penktadieniui eismas salos keliuose buvo gerokai aprimęs, o parduotuvių lentynos – aptuštėjusios.

Didžiausias pavojus, kaip manoma, gresia kai kuriose mažesnėse salose likusiems žmonėms.

Atsakydamas į CNN pateiktus klausimus, Pangano ir Tau salų savivaldos vyr. pareigūnas užsiminė, kad nerimą jam kelia Tau salos situacija, mat ji ganėtinai nutolusi, todėl atlikti gelbėjimo operacijas (jei tokių prireiktų) būtų sudėtinga.

Anot jo, Pangano saloje šiuo metu yra 15 tūkst., o Tau – maždaug 4 tūkst. turistų.

Kaip pranešė Tailando stichinių nelaimių prevencijos ir mažinimo agentūra, ketvirtadienį tūkstančiai netoli kranto gyvenančių žmonių buvo evakuoti į specialiai įrengtas slėptuves.

Maždaug 5,7 tūkst. piliečių iš šalies rytinėje pakrantėje esančios Nakon Si Tamarato provincijos, kuriai, kaip spėjama, audra suduos didžiausią smūgį, buvo perkelti į saugesnes vietas.

Agentūrai vadovaujantis Chyapolas Thitisa sakė, kad net tris dienas, padedant šalies pajėgose tarnaujantiems kariams, buvo evakuojami atokiose pakrantės vietovėse gyvenantys žmonės. Kai kurie netoli kranto esantys kaimai liko visiškai tušti.

Salas paliko ir tūkstančiai turistų. Jie stengėsi pakliūti į keltus ir specialiai paleistus laivus.

Nakon Si Tamarato oro uostas šiuo metu uždarytas, o oro transporto bendrovė „Bangkok Airways“ pranešė apie visų penktadienį numatytų skrydžių į Samujaus salą ir atgal atšaukimą. Tai, esą, buvo būtina padaryti saugumo sumetimais.

Tropinė audra Pabukas, kaip manoma, turėtų atnešti ilgalaikius stiprius vėjus, kurių greitis galėtų siekti 80 kilometrų per valandą. Tikimasi ir smarkių liūčių.

Remiantis meteorologinės tarnybos duomenimis, Tailando įlankos pakrantėje laukiami stiprūs vėjai turėtų sukelti 3–5 metrų aukščio bangas.