Masinis pasaulinis atsakas į Maskvos invaziją, prasidėjusią prieš savaitę, jau paveikė įvairias mokslines iniciatyvas, įskaitant Tarptautinę kosminę stotį (TKS) ir planuojamą Rusijos ir Europos misiją, kurios tikslas – Marse nutupdyti marsaeigį.

„Mes, Rusijos mokslininkai ir mokslo žurnalistai, griežtai protestuojame prieš Rusijos ginkluotųjų pajėgų pradėtą karinę invaziją į Ukrainą“, – sakoma atvirame laiške, kuris antradienį buvo paskelbtas naujienų svetainėje trv-science.ru.

Daugiau kaip 6 900 pasirašiusiųjų rizikuoja gauti baudą arba sėsti į kalėjimą, nes pastaraisiais metais Rusijos valdžios institucijos priėmė teisės aktus, leidžiančius joms susidoroti su vyriausybę kritikuojančiais piliečiais.

O Rusijos parlamentas šią savaitę priėmė dar vieną įstatymo projektą, kuriuo sugriežtinamos bausmės už karo Ukrainoje kritiką.

„Humanistinės vertybės yra pagrindas, ant kurio statomas mokslas. Daugybė metų, praleistų stiprinant Rusijos, kaip pirmaujančio matematikos centro, reputaciją, nuėjo visiškai perniek“, – sakoma laiške.

Laiške pažymima, kad dėl invazijos buvo atšauktas Tarptautinis matematikų kongresas, kurį Rusija turėjo surengti liepos mėnеsį. Jame Rusija taip pat pavadinta „karine agresore, vadinasi, piktavališka valstybe“.

Tapti didžia mokslo valstybe „neįmanoma dabartinėmis sąlygomis, kai mūsų artimiausių kolegų – Ukrainos matematikų... gyvybei gresia pavojus dėl Rusijos kariuomenės“.

„Rusija atsidūrė tarptautinėje izoliacijoje, be galimybės vykdyti išsamius mokslinius mainus ar dirbti su kitų šalių mokslininkais, – sakoma laiške. – Esame įsitikinę, kad jokie geopolitiniai interesai negali pateisinti kraujo praliejimo. Karas prives tik prie visiško mūsų šalies praradimo“.

Dėl Vakarų sankcijų praėjusią savaitę Rusija buvo atkirsta nuo daugelio pasaulinių iniciatyvų. NASA ieško būdų, kaip be Rusijos pagalbos išlaikyti orbitoje TKS, kurioje nuo seno gyvena ir astronautai, ir kosmonautai.

O Europos kosmoso agentūra pareiškė, kad bendra misija, kurios metu Rusijos nešančioji raketa turėtų Europos marsaeigį nutupdyti Marse, „labai mažai tikėtina“, kad startuos šiais metais, kaip planuota.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės