Malakutos miesto pakrantėje liko įkalinti 4 tūkst. žmonių. Daugelis kitų taip pat įstrigo gaisrų apsiaustų miestų paplūdimiuose 200 km ilgio pakrantės ruože.

Kai kurie gyventojai netgi išplaukė valtimis į jūrą, bėgdami nuo pragariškos stichijos per vieną iš blogiausių jau kelis mėnesius besitęsiančios krūmynų ir miškų gaisrų krizės dienų.

Būgštaujama, kad nuo pirmadienio vakaro liepsnos sunaikino dešimtis namų. Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijose dingusiais paskelbti mažiausiai septyni žmonės, liepsnoms pasiekus tokius nemažai gyventojų turinčius miestus kaip Beitman Bėjus.

Kai kuriose vietovėse dėl liepsnų intensyvumo, dūmų tirštumo ir gaisrų sukeliamų smarkių perkūnijų be lietaus teko nutraukti žvalgymą ir gaisrų gesinimą iš sraigtasparnių, pranešė Naujojo Pietų Velso vietos priešgaisrinė tarnyba.

Malakutoje tiršti dūmai dieną pavertė naktimi. Vietos pareigūnai pranešė, kad dėl netoliese siaučiančių gaisrų smarkiai griaudi perkūnija ir vėjas neša žarijas.

„Turime gaisrą, kuris, atrodo, tuoj smogs Malakutai“, – visuomeniniam transliuotojui ABC sakė Viktorijos ekstremalių padėčių valdymo tarnybos komisaras Andrew Crispas.

Vietos valdžia jau daugelį dienų ragino dešimtis tūkstančių poilsiautojų palikti šį rajoną, tačiau tūkstančiai jų nespėjo to padaryti.

„Malakutoje turime tris greitojo reagavimo būrius, prižiūrėsiančius 4 tūkst. paplūdimyje įstrigusių žmonių. – sakė A. Crispas. – Mums, suprantama, labai neramu dėl atkirstų bendruomenių.“

Pranešama, kad, jei bus būtina, ruošiamasi evakuoti žmones jūra ar oru.

Socialiniuose tinkluose vietos gyventojai rašo, kad išplaukė valtimis ar ruošia gelbėjimosi liemenes, jei būtų priversti gelbėtis nuo liepsnų vandenyje.

Pirmadienį kovodamas su Australijos rytuose siautėjančiais krūmynų gaisrais žuvo savanoris ugniagesys, pranešė šalies Regionų ugniagesių tarnyba (RFS).

Ugniagesys žuvo apvirtus jo gaisriniam automobiliui, tviteryje pranešė RFS. Nelaimė įvyko Naujojo Pietų Velso valstijoje, 70 km į rytus nuo Olberio miesto.

Tai jau trečias ugniagesys, kurio gyvybę pasiglemžė spalį pasidėję gaisrai. 90 proc. ugniagesių, kovojančių su šimtais gaisrų rytinėje Australijos pakrantėje, yra už dyką dirbantys savanoriai, kurie palieka darbus, kad apsaugotų savo namus.

Per nelaimę pirmadienį dar du ugniagesiai patyrė nudegimų. Manoma, kad gaisrinis automobilis apvirto dėl itin stipraus vėjo.

„Drąsus ugniagesys neteko gyvybės saugodamas bendruomenę į rytus nuo Olberio. Tokiu metu tiesiog trūksta žodžių“, – tviteryje rašė Naujojo Pietų Velso premjerė Gladys Berejiklian.

Olberis yra netoli Viktorijos valstijos sienos, kur ugniagesiai kovoja su gaisrais, sustiprėjusiais dėl karščio bangos. Savaitgalį Viktorijos ugniagesiai paragino visus gyventojus ir turistus evakuotis iš Gipslendo regiono.

Iš viso regione yra apie 30 tūkst. turistų, tačiau ne visi laikosi reikalavimo evakuotis.

Australijos meteorologijos biuras informavo, kad Viktorijoje temperatūra pasiekė 40 laipsnių Celsijaus, o gaisrai gali dar labiau išplisti dėl pasikeisiančios vėjo krypties.

Antradienį Sidnėjuje sinoptikai prognozuoja 44 laipsnių karštį, o kai kuriuose miesteliuose – net 45 laipsnius. Vėjo greitis sieks 14–17 m/s, o gūsiai – iki 22 m/s.

„Paskutinė priemonė“


Krūmynų gaisrų zonose temperatūra gali siekti šimtus laipsnių Celsijaus ir dar nepriartėjus liepsnoms bet ką nužudyti.

Atsitraukimas į vandenyną yra „paskutinė priemonė“, sakė Viktorijos ekstremalių padėčių valdymo tarnyba.

Vietos radijo „ABC Gippsland“ žurnalistė Francesca Winterson sakė matanti, kaip liepsnos artinasi prie miesto ir jos namų, įspėdama klausytojus apie artėjantį pavojų.

„Gyvybė man svarbesnė už namus“, – sakė ji

Australijoje jau kelis mėnesius siaučia beprecedenčiai krūmynų gaisrai, o nesiliaujanti kaitra ir smarkus vėjas toliau kursto nekontroliuojamą stichijos šėlsmą.

Sidnėjus ir kiti didmiesčiai ištisas savaites yra apgaubti nuodingos gaisrų dūmų miglos.

Pirmadienį maždaug 100 tūkst. penkių Melburno priemiesčių gyventojų buvo paraginti išvykti, o besiplečianti krizė pareikalavo savanorio ugniagesio, dalyvavusio gesinant gaisrą vienoje kaimo vietovėje, gyvybės.

Antrojo pagal dydį šalies miesto valdžia sumažino anksčiau paskelbtą grėsmės lygį, tačiau įspėjo gyventojus nesiartinti prie gaisro, jau išdeginusio 40 ha pievų.

Vietos televizijų reportažuose buvo matyti, kaip virš rajonų ratus suka gaisriniai sraigtasparniai, o gyventojai lieja vandeniu savo namus, vildamiesi sustabdyti ugnies plitimą.

Naujojo Pietų Velso valstijoje vienas ugniagesys savanoris žuvo ir dar du patyrė nudegimų gesindami gaisrą, liepsnojantį už kiek daugiau nei penkių valandų kelio į pietvakarius nuo Sidnėjaus, pranešė vietos priešgaisrinė tarnyba.

„Manoma, kad itin stipraus vėjo gūsis apvertė sunkvežimį“, – nurodė tarnyba ir pridūrė, kad žuvusio ugniagesio žmona laukiasi.

Per šios vasaros gaisrų sezoną Australijoje jau žuvo 11 žmonių, tarp jų trys ugniagesiai savanoriai.

Liepsnos sunaikino daugiau kaip tūkstantį namų ir išdegino daugiau kaip 3 mln. ha - didesnį nei Belgijos dydžio plotą.

Vakarų Australijoje termometro stulpelis pasiekė 47 laipsnius Celsijaus, o visuose regionuose, įskaitant paprastai švelnaus klimato Tasmanijos salą, temperatūra siekė mažiausiai 40 laipsnių.

Ši krizė vėl privertė atkreipti dėmesį į klimato kaitą, dėl kurios, pasak mokslininkų, gaisrų sezonas tapo ilgesnis ir intensyvesnis. Australijos miestų gatvėse kilo protestai, per kuriuos raginama nedelsiant imtis veiksmų visuotiniam atšilimui pažaboti.

Nors konservatorius ministras pirmininkas Scottas Morrisonas pavėluotai pripažino ryšį tarp gaisrų ir klimato kaitos, jis ir toliau tvirtai remia Australijos pelningą anglies kasybos pramonę ir atsisako imtis tolesnių priemonių atmosferos taršai šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis sumažinti.

Antradienį Sidnėjus toliau duso nuo toksiškų dūmų. Miesto administracija paskelbė, kad garsusis Sidnėjaus Naujųjų metų fejerverkų šou įvyks, nors Kanberoje ir dar keliuose miestuose šventiniai fejerverkai buvo atšaukti.