Siekiant sumažinti į Vokietiją atvykstančių migrantų skaičių, Federalinis migracijos ir pabėgėlių biuras (BAMF) vis didesnei daliai pabėgėlių suteikiama ne pilną pabėgėlių statusą, o vadinamąją papildomą apsaugą.

Tokį statusą turintys asmenys negali būti deportuoti iš šalies, tačiau palyginti su pabėgėlio statusą turinčiais asmenimis, jie patiria kelis svarbius nepatogumus. Pavyzdžiui, šeimų nariai dvejus metus negali prie jų prisijungti, ir tiems, kam nėra suteikiamas leidimas nuolat gyventi šalyje, paspartinamas deportacijos procesas.

Tačiau 90 proc. pabėgėlių, per pirmuosius aštuonis šių metų mėnesius apskundusių jiems suteiktą ribotą statusą Vokietijos administraciniuose teismuose, gavo visišką apsaugą, pranešė Vokietijos laikraštis „Süddeutsche Zeitung“. Didžioji dalis šių pabėgėlių (apie 15 tūkst.) buvo sirai.

Iki šių metų kovo mėnesio Vokietijos valdžia Sirijos piliečių prašymus suteikti prieglobstį nagrinėjo greitai, masiškai suteikdama jiems prieglobstį. Tačiau nuo kovo sirai yra priversti prašymus teikti individualiai – tai žymiai daugiau laiko reikalaujantis ir biurokratiškesnis procesas – ir 60 proc. jų gavo tik papildomos apsaugos statusą.

Šalies vidaus reikalų ministerijos atstovas sakė, kad daugelis jų neatitinka Jungtinių Tautų (JT) konvencijoje norint gauti pabėgėlio statusą numatyto kriterijaus – gimtojoje šalyje patirti persekiojimo grėsmę.