Rio de Žaneiro, San Paulo ir daugelio kitų šalies miestų gatvėmis riedėjusių automobilių vairuotojai spaudė garso signalus, o pėsčiomis ėję protestuotojai skandavo prieš prezidentą nukreiptus šūkius, įskaitant raginimą „Bolsonaro, traukis!“

Sekmadienį vykusius protestus organizavo konservatyviojo sparno grupės, anksčiau palaikiusios prezidentą, o šeštadienio protesto akcijas inicijavo kairysis sparnas.

„Kai J. Boslonaro atvyko, balsavome už jį dėl jo pasiūlymų, kurie mums pasirodė įdomūs. Tačiau dabar situacija dėl pandemijos yra siaubinga“, – sakė 66 metų inžinierė Meg Fernandes, sekmadienį dalyvavusi protesto akcijoje Rio de Žaneire.

Moteris sakė, kad jai labai neramu dėl padėties šiauriniame Manauso mieste, kurio ligoninių intensyviosios terapijos skyriuose ligoniams nepakanka lovų ir stinga deguonies.

„Jau pernai buvau nusivylusi, tačiau dabar, susiklosčius tokiai padėčiai Manause, manau, [ši vyriausybė] turi pasitraukti,- sakė ji. – Viso, Bolsonaro.“

Konsultavimo įmonės „Control Risks“ politikos analitikas Thomazas Favaro sakė, jog šiuo metu mažai tikėtina, kad J. Bolsonaro galėtų būti surengta apkalta, tačiau padėtis gali pasikeisti, jeigu jo sąjungininkai pralaimėtų vasario 2 dieną vyksiančius naujos žemųjų parlamento rūmų vadovybės rinkimus.

“Bolsonaro palaikymas Kongrese nestabilus, bet tvirtas“, – sakė Th. Favaro, tačiau pridūrė, kad dėl menko prezidento populiarumo jis gali sumažėti.

Visgi, anot eksperto, apkalta būtų kraštutinė priemonė, kuri pakeistų šalies politinę trajektoriją.

J. Bolsonaro, įpusėjęs savo ketverių metų kadenciją, pastarosiomis savaitėmis sulaukia aštrios kritikos tiek dėl padėties Manause, tiek dėl vėlavimo pradėti skiepijimo nuo pandeminio koronaviruso kampaniją. Prezidentas ilgą laiką priešinosi karantino priemonių įvedimui, tvirtindamas, kad ekonominė žala bus blogiau už ligą.

Brazilijos generalinis prokuroras Augusto Arasas šeštadienį paprašė Aukščiausiojo Teismo pradėti tyrimą sveikatos apsaugos ministro Eduardo Pazuello atžvilgiu dėl krizės Amazonės valstijos sostinėje Manause.

A. Arasas savo kreipimesi citavo dokumentą, kuriame buvo rašoma, kad ministerija sausio 8 dieną žinojo apie galimą deguonies stygių, tačiau iki sausio 12-osios nesiėmė žingsnių užtikrinti papildomų išteklių tiekimą.

Sociologinių tyrimų agentūros „Datafolha“ sausio 20-21 dienomis vykdytos apklausos rezultatai parodė, kad parama J. Bolsonaro nuo gruodį buvusių 37 proc. sumažėjo iki 31 procento. Tai didžiausias smukimas per vieną mėnesį nuo jo administracijos darbo pradžios.

Remiantis apklausos rezultatais, respondentų, prezidento darbą vertinančių blogai arba labai blogai, skaičius nuo gruodį buvusių 32 proc. išaugo iki 40 procentų. Tyrimo rezultatų paklaida siekia 2 procentinius punktus.

“Prašome J. Boslonaro apkaltos, nes tai nėra tik nusikaltimas, kurį jis įvykdė. Kalbama apie tai, kaip jis elgėsi per pandemiją – švaistė pinigus neveiksmingoms priemonėms, užuot skyręs šias lėšas vakcinoms ir deguoniui“, – sakė 21 metų teisės studentas Tiago Sussekindas, šeštadienį dalyvavęs protesto akcijoje Rio de Žaneire.

Savaitgalio protesto akcijos vyko garsėjant raginimams nušalinti J. Bolsonaro apkaltos būdu. Visgi dauguma analitikų tokią įvykių eigą laiko mažai tikėtina.

Buvęs Brazilijos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Carlosas Ayresas Britto, buvęs kandidatas į prezidentus Ciro Gomesas ir netgi dainininkas Chico Buarque ragino surengti prezidentui apkaltą už jo atsaką į pandemiją.

Vienas pagrindinių šalies laikraščių – „O Estado de Sao Paulo“ – praėjusį penktadienį savo vedamajame taip pat pasisakė už apkaltą prezidentui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)