Gomelio regione žmonės skiria keliasdešimt minučių savo laiko, kad atstovėtų eilėje ir pasirašytų už opozicinius kandidatus.

Ketvirtadienį Gomelyje į tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmonos surengtą piketą susirinko daugybė žmonių. Eilė pikete driekėsi nuo 17 iki 21.40 val.

Kituose miestuose per piketus jau surinkta apie 10 tūkst. parašų. Gomelyje surinkti parašai dar nesuskaičiuoti.

Į piketą iš Vetkos miesto atvyko tinklaraštininko rėmėjai. Jie atgabeno S. Tichanovskiui dovaną – šlepetes, padarytas iš „meluojančių laikraščių“.

„Pas mus Vetkoje nėra darbo, gamyklos uždarytos. Tad kas mums belieka – tik pinti šlepetes iš meluojančių valstybinių laikraščių“, – aiškino Vetkos gyventojas Ivanas.

Jauna Gomelio gyventoja Natalija piktinosi dabartine valdžia.

„Mūsų niekas neklauso. Mes juk suprantame, kad einame ne ta kryptimi. Kad nors išeitų Lukašenka, pasiteirautų žmonių! Mes norime išsakyti, ką galvojame, bet niekas mūsų negirdi. O Tichanovskis yra, sakykime, mažutis kabliukas, už kurio galime užsikabinti, kad išsikapanotume iš šios padėties, kurioje dabar esame. Mes norime rinkimų be Lukašenkos, jis nereikalingas, nusibodo, gana jau!“ – emocingai savo dalyvavimo pikete motyvus aiškino Natalija.

Vladimiras ir Denisas tut.by pasakojo, kad atėjo išreikšti savo protesto: „Jei atvirai, jau nebesvarbu, ką palaikyti. Tiesiog turi pasikeisti valdžia. Per šiuos 26 metus dabartinis vadovas jau išnaudojo viską. Viską, ką galėjo, jis jau pademonstravo. O ką jis pademonstravo? Žadėjo penkis šimtus, paskui tūkstantį, o rezultatas – visiškas skurdas. Gamyklos sunaikintos, žemės ūkis palaužtas. Kai Rusija padėjo, davė, buvo gerai, o dabar atėjo laikas, ir duoti nebenori. O kodėl taip yra? Juk jis pats sutiko pasirašyti planus, o kai buvo prieita prie paskutinio, įjungė atbulinę pavarą. Ir štai koks rezultatas – baltarusiai gyvena labai blogai“.

Pensininkė Valentina, S. Tichanovskio „YouTube“ kanalo gerbėja, specialiai atvyko jo palaikyti.

„Aš jo kanalą žiūriu ir dieną, ir naktį. Tiesą apie mus sako. Per 26 metus nieko naujo. O juk turime tiek daug talentingų jaunų žmonių, kurie gali ir nori kažką veikti, o jis neleidžia nė žodžio pasakyti. Visi tik linkčioja kaip karvės tvarte ir tyli“, – kalbėjo moteris.

Aleksejus ir Irina pasakoja eilėje stovėję 40 minučių.

„Pavargome nuo tuščių pažadų. Norime permainų. Taip, mums jau seniai nebe 20 metų, tačiau galbūt dar spėsime pagyventi kitokį gyvenimą“, – liūdnai šypsojosi sutuoktiniai.

Parašų už kandidatus į prezidento postą rinkimas prasidėjo gegužės 21 d. Iki birželio 19 d. 14 iniciatyvinių grupių turi surinkti 100 tūkst. parašų, kad jų nominuojami asmenys būtų užregistruoti kaip kandidatai.

Delfi primena, kad Minske praėjusį savaitgalį šimtai žmonių susirinko į piketus, kuriuose renkami parašai, palaikant opozicijos kandidatus į Baltarusijos prezidentus – Svetlaną Tichanovskają ir Vladimirą Nepomniaščichą.

Norinčiųjų pasirašyti eilės nusidriekė per kelis kvartalus, žmonės stengėsi laikytis socialinės distancijos dėl koronaviruso infekcijos (Baltarusijoje karantinas neįvestas), rašė svoboda.org.

S. Tichanovskaja – populiaraus videotinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona. Jam pačiam neleido registruotis kandidatu į prezidentus, nes dokumentų pateikimo metu jam buvo skirtas administracinis areštas. Į piketą atėjo S. Tichanovskis, o ne jo žmona. Jis pareiškė, kad per artimiausias 20 dienų panašios akcijos vyks visuose dideliuose šalies miestuose.

V. Nepomniaščichas – vieno opozicijos lyderio – Vladimiro Statkevičiaus šalininkas. V. Statkevičius ketino iškelti rinkimuose apie 30 savo šalininkų – „protesto kandidatų“. Vis tik užregistravo vien tik V. Nepomniaščicho iniciatyvinę grupę.

V. Statkevičius praėjusį savaitgalį irgi atėjo į piketą.

Abu opozicionieriai neslepia – pagrindinis tikslas, kodėl jie iškėlė savo kandidatūras, yra ne siekis dalyvauti rinkimuose, o būtent legali galimybė rengti gatvės akcijas parašų rinkimo kampanijos metu.

Norint patekti į biuletenį, būtina surinkti daugiau nei 100 tūkst. parašų per 20 dienų.

Rinkimai vyks rugpjūčio 9 d. Užregistruotos 15 kandidatų iniciatyvinės grupės, taip pat ir esamo prezidento Aleksandro Lukašenkos, kuris balotiruojasi šeštai kadencijai.

Susidomėjimą sukėlė buvusio „Belgazprombank“ vadovo Viktoro Babariko kandidatūra, kuris, priešingai nei S. Tichanovskaja ir V. Statkevičius, tikisi patekti į biuletenius ir susirungti su A. Lukašenka rinkimų dieną.

Kampanija vyksta koronaviruso infekcijos pandemijos metu ir pastebimai atvėsus oficialiojo Minsko ir Maskvos santykiams.