Per šį incidentą, veikiausiai sukeltą gamtinių dujų vamzdynų gedimo, gaisrai apėmė mažiausiai 39 namuose, o ištisi kvartalai turėjo evakuotis, specialiosios tarnyboms karštligiškai kovojant su liepsnomis ir mėginant nutraukti dujų tiekimą.

Pareigūnai nurodė, kad Lorenso mieste gyvenęs 18-metis Leonelis Rondonas žuvo ketvirtadienį, per sprogimą name nuvirtusiam kaminui užgriuvus ant jo automobilio. Vaikinas buvo skubiai išgabentas į ligoninę Bostone bet vakare mirė.

Masačusetso valstijos policija paragino evakuotis visus Lorenso, Andoverio ir Nort Andoverio miestelių gyventojus, kurių namus aptarnauja dujų įmonė „Columbia Gas“. Žmonėms mėginant išvažiuoti susidarė didžiulės eismo spūstys; suglumę gyventojai ir pareigūnai mėgino suprasti, kas dedasi.

„Tai atrodė panašu į Armagedoną, iš tikrųjų, – žurnalistams sakė Andoverio ugniagesių tarnybos vadovas Michaelas Mansfieldas. – Mačiau, kaip už manęs veržiasi dūmai iš Lorenso. Priešais save mačiau dūmų stulpus iš Andoverio miestelio.“

Valstijos gubernatorius Charlie Bakeris sakė, kad valstijos ir vietos tarnybos aiškinasi priežastis, bet atsakymų gali tekti laukti ištisas dienas ar savaites.

„Įvykio vieta tebėra labai aktyvi, – sakė jis. – Vėliau šį vakarą, rytojaus rytą ir tolesnę dieną bus apsčiai laiko atlikti darbą, siekiant tiksliai nustatyti, kas ir kodėl atsitiko.“

Praėjus kelioms valandoms po sprogimų dujų įmonę valdanti komunalinių paslaugų bendrovė paskelbė trumpą pranešimą, kad jos brigados teritorijoje tebetikrina saugumą.

„Mūsų mintys – su visais, paveiktais šiandienos incidento, – sakoma Indianoje įsikūrusios bendrovės „NiSource“ pareiškime. – Įvykio vietoje mūsų brigadų pirmasis prioritetas bus užtikrinti mūsų vartotojų ir bendruomenės saugumą.“

Ch. Bakeris anksčiau sakė, kad valdžios įstaigos nesulaukė tiesioginio „Columbia Gas“ paaiškinimo, bet vėliau teigė, kad bendrovės atsakas buvo „tinkamas“.

Iki vidurnakčio visi gaisrai buvo užgesinti, bet daugelis gatvių buvo tamsios ir tylios, gyventojams išvažiavus, o tinklų bendrovėms išjungus elektrą, kad nekiltų naujų gaisrų. Penktadienį visų trijų miestelių mokyklose pamokos buvo atšauktos, o kai kuriose buvo įrengti evakuacijos centrai.

Pareigūnai sakė, kad sužeisti apie 25 žmonės, tarp jų du ugniagesiai, sakoma žiniasklaidos pranešimuose.

Masačusetso krizių valdymo agentūra kėlė prielaidą, kad sprogimų ir gaisrų priežastis buvo per didelis dujų slėgis dujotakiuose, bet pridūrė, kad tyrėjai tebesiaiškina, kas nutiko.

„Columbia Gas“ anksčiau ketvirtadienį pranešė modernizuosianti visus savo dujų vamzdynus Masačusetse, įskaitant sprogimų nuniokotus miestus. Kol kas neaišku, ar ketvirtadienį buvo vykdomi kokių nors su šiais planais susijusių darbų, o įmonės atstovė į skambučius neatsiliepė.

Kai kurie vietos pareigūnai pasakojo apie paniką, kilusią gyventojams mėginant skubiai išvykti. Daugelis žmonių spėliojo, ar jų namai irgi gali užsiliepsnoti.

Iš oro nufilmuotuose įrašuose matyti sprogimų sugriauti namai. Prie vieno jų plytinio kamino viršutinė dalis buvo užgriuvusi ant visureigio, stovėjusio įvažiavime į kiemą.

Šalimais esančio Metjueno miestelio policijos viršininkas Josephas Solomonas pasakojo, kad jam atvykus į Lorensą padėti vietos tarnyboms, ten degė 20–25 namai. Pasak pareigūno, gaisrų buvo tiek daug, kad per dūmus „net nesimatė dangaus“.

Minėti trys miesteliai turi iš viso daugiau kaip 146 tūkst. gyventojų. Jie yra maždaug 40 km į šiaurę nuo Bostono, netoli ribos su Naujuoju Hampšyru. Didžiausias iš jų yra Lorensas, turintis apie 80 tūkst. gyventojų, daugiausiai lotynų amerikiečių kilmės.

„Lorensas – labai ištverminga bendruomenė. Išgyvensime visa tai kartu“, – sakė žurnalistams miesto meras Danas Rivera.