Iš viso JAV antradienį buvo pranešta apie 34 tūkst. 720 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų – tai trečias pagal dydį per vieną dieną užfiksuotų atvejų skaičius nuo pandemijos pradžios. Statistika paremta Johnso Hopkinso universiteto kaupiamu duomenų archyvu. Kitos dvi rekordinės dienos buvo balandžio mėnesį, rašo cnn.com.

Naujausiais JAV gyventojų surašymo biuro duomenimis, paminėtose trijose valstijose gyvena 27,4 proc. iš 328 mln. JAV gyventojų. Ir nors kai kurie politikai mano, kad susirgimo atvejų skaičiaus didėjimas tiesiogiai susijęs su padidėjusiais testavimo mastais, tai nebūtinai yra tiesa, sako Minesotos universiteto Infekcinių ligų tyrimų ir politikos centro direktorius Michaelas Osterholmas.
„Priežastis nėra vien išaugę testavimo mastai“, – sako jis.

Teksaso valstijoje naujų susirgimo atvejų ir hospitalizavimo mastai šiuo metu auga greičiausiai – trečiadienį pranešta apie 5 tūkst. 551 naują atvejį. Šis skaičius „pagerino“ prieš tai buvusį rekordą – 5 tūkst. 489 (užfiksuotas dieną prieš), praneša sveikatos priežiūros institucijos.

Teksaso valstijos gubernatorius Gregas Abbottas, reaguodamas į susirgimų bangą, paragino gyventojus likti namuose, tačiau sveikatos pareigūnai mano, kad reikia įvesti griežtesnius reikalavimus.

„Kadangi šiuo metu pandemija taip sparčiai plinta, nėra jokio reikalo eiti iš namų, – pasakė G. Abbottas KBTX kanalui. – Saugiausia dabar būti namuose, nebent priežastis išeiti tikrai rimta.“
Daugiausiai gyventojų turinčioje Kalifornijos valstijoje antradienį užfiksuoti 7 tūkst. 149 nauji atvejai, praneša Visuomenės sveikatos departamentas. Ankstesnis rekordas buvo užfiksuotas dieną prieš – daugiau nei 5 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų per dieną. Valstijoje taip pat aukščiausias hospitalizuotų ir į intensyviosios priežiūros skyrių patekusių ligonių skaičius.

Kalifornijos valstijos gubernatorius Gavinas Newsomas paragino valstijos gyventojus galvoti apie kitus ir dėvėti kaukes, laikytis saugaus atstumo bei plautis rankas. Jis netgi pacitavo Bibliją – „Mylėkite savo artimus taip, kaip save.“

Johnso Hopkinso universiteto surinktais statistiniais duomenimis, šią savaitę, lyginant su praėjusia, susirgimo koronavirusu atvejų skaičius išaugo 26 valstijose: Arizonos, Arkanzaso, Kalifornijos, Kolorado, Delavero, Floridos, Džordžijos, Havajų, Aidaho, Ajovos, Kanzaso, Kentukio, Mičigano, Misisipės, Misūrio, Montanos, Nevados, Ohajaus, Oklahomos, Pietų Karolinos, Teksaso, Jutos, Vašingtono, Vakarų Virdžinijos, Viskonsino ir Vajomingo.

Arizonoje dėl išaugusio naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičiaus ligoninių sistemos privalo sudaryti strateginius nepaprastosios padėties planus, trečiadienį pareiškė Arizonos visuomenės sveikatos asociacijos vykdantysis direktorius Willas Humble‘as.

Jus numatė, kad valstijos ligoninės maksimalų pajėgumą pasieks iki liepos 4 d.

Arizonos visuomenės sveikatos agentūra pranešė, kad šiuo metu dėl išaugusio susirgimų COVID-19 atvejų kiekio ligoninėse užimta 88 proc. lovų intensyviosios terapijos skyriuose ir 86 proc. lovų kituose skyriuose. Abu skaičiai yra rekordiniai nuo kovo mėnesio, kai valstija ėmė fiksuoti susirgimų statistiką.

Nauja prognozė: iki spalio mėn. nuo koronaviruso mirs 180 tūkst. JAV gyventojų

Ekspertai prognozuoja, kad iki spalio 1 d. Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo COVID-19 mirs 179 tūkst. 106 žmonės, tačiau, pasak jų, nurodymas visuotinai dėvėti apsaugines kaukes JAV galėtų išgelbėti 33 tūkst. gyvybių, rašo usatoday.com.

Vašingtono universiteto Sveikatos vertinimo instituto trečiadienį paskelbto modelio duomenimis, mirčių skaičius visoje šalyje gali svyruoti nuo 159 tūkst. 497 iki 213 tūkst. 715.

Vis dėlto, pasak Instituto direktoriaus dr. Chriso Murray, didelį poveikį epidemijos eigai turi kaukių dėvėjimas.

Spaudos konferencijoje jis pareiškė, kad kaukių dėvėjimas yra labai pigus apsaugos būdas, tačiau, vertinant individualius atvejus, plitimo riziką gali sumažinti nuo vieno trečdalio iki pusės. Vertinant bendruomenių mastais, kaukės gali išgelbėti labai daug gyvybių.

JAV sveikatos apsaugos departamentų duomenimis, trečiadienį visoje šalyje buvo užfiksuota daugiau nei 36 tūkst. naujų susirgimo atvejų. Prieš tai rekordinis naujų užfiksuotų susirgimo atvejų skaičius – 34 tūkst. 203 – buvo užfiksuotas balandžio 25 d.