Jam vos 13 metų, skelbia AP.

Grupuotei „Feuerkrieg Division“ vadovavęs vaikinas gyveno Estijoje. Visgi kai susidūrė su teisėsauga (tai įvyko kiek anksčiau šiais metais), nuo organizacijos atsiribojo, rašoma vieno estų laikraščio publikacijoje.

Estijos vidaus saugumo tarnybos atstovas spaudai Harrysas Puuseppas agentūrai „The Associated Press“ neseniai pasakė, kad policija ėmėsi veiksmų sausio pradžioje, kai kilo įtarimų apie gresiantį pavojų, ir užkirto kelią to asmens veiklai organizacijoje „Feuerkrieg Division“.

„Kadangi pilietis, su kuriuo teko susidurti, yra jaunesnis nei 14-os metų, baudžiamojon atsakomybėn jo patraukti negalima, taigi, siekiant eliminuoti riziką, būtina taikyti kitokias teisines priemones. Norint atitraukti vaiką nuo smurtinio ekstremizmo, svarbus kelių institucijų, o ypač – tėvų bendradarbiavimas“, – sakė H. Puuseppas. Tikslaus vaikino amžiaus jis neįvardijo. Plačiau šio atvejo taip pat nekomentavo.

Nors policija ir nenurodė, kad vaikinas yra grupės lyderis, šitai netruko paaiškėti susipažinus su „Feuerkrieg Division“ narių internetinių pokalbių turiniu. Vadas (angl. – Commander) pats vadino save grupės įkūrėju, be to, užsiminė, kad yra iš Saremos – didžiausios Estijai priklausančios salos.

Savaitiniame Estijos laikraštyje „Eesti Ekspress“ išspausdintoje publikacijoje nurodoma, kad šalies saugumo pareigūnai tiria atvejį, susijusį su nedideliame miestelyje gyvenančio trylikamečio vaikino veiksmais, konkrečiai – įtariamu vadovavimu grupuotei „Feuerkrieg Division“.

Pasak straipsnio autoriaus, tai – decentralizuotos struktūros grupuotė, o estų paauglį vargu ar galima laikyti faktiniu jos lyderiu, bet kad jis – viena svarbiausių figūrų, abejonių nekyla.

Antidifamacijos lyga (ADL) grupuotę „Feuerkrieg Division“ apibūdina kaip rasinę nesantaiką kurstančią ir ekstremalias pažiūras skleidžiančią organizaciją, prijaučiančią baltaodžių dominavimo idėją propaguojančiam judėjimui. Grupuotė susiformavo 2018-aisiais. Jai priklausė maždaug 30 narių, savo veiklą dažniausiai vykdžiusių internetu.

ADL Ekstremizmo centro viceprezidentas Orenas Segalas paminėjo, kad vaikai tampa ne tik internetinių forumų, kuriuose šlovinama baltaodžių viršenybė, taikiniais. Neretai jie patys sukuria tokio tipo svetaines, kadangi mėgaujasi savo sugebėjimu pritraukti auditoriją ir iš namų kompiuterio daryti įtaką tarptautiniu mastu išplitusiam judėjimui.

„Tai, kad prisijungę prie kokio nors neapykantos kurstymo judėjimo vaikai patiria savirealizaciją, yra kur kas dažnesnis reiškinys nei daug kas galbūt įtaria. Jis, aišku, kelia didžiulį nerimą. Vis dėlto pasiekti internetinį neapykantos kurstymo pasaulį šiais laikais yra ne ką sunkiau nei įsijungti animacijos kanalą šeštadienį ryte“, – nurodė O. Segalas.

„Feuerkrieg Division“ nariai bendravo per internetinę platformą „Wire“. Kaip užfiksuota federalinio teismo dokumentuose, FTB pasinaudojo konfidencialiais šaltiniais, kad prisigautų prie šifruotų grupės pokalbių.

2019-ųjų balandį Las Vegase suburta jungtinė FTB kovos su terorizmu darbo grupė ėmė tirti 24-erių metų Conoro Climo veiklą, kai paaiškėjo, kad pastarasis per „Wire“ buvo susisiekęs su „Feuerkrieg Division“ nariais. Vienam FTB pareigūnui C. Climo prasitarė apie planus susprogdinti sinagogą arba surengti išpuolį ADL būstinėje.

Vasario mėnesį C. Climo prisipažino kaltu dėl neteisėto neregistruoto šaunamojo ginklo laikymo. Jo laukia teismo nuosprendis.

Dar vienas vyras, kurio pavardė siejama su „Feuerkrieg Division“, – tai JAV karinėse pajėgose tarnaujantis Jarrettas Williamas Smithas.

Jam teko prisipažinti kaltu dėl to, kad pernai, kai buvo dislokuotas „Fort Riley“ karinėje bazėje Kanzase, perdavė informaciją apie sprogmenis slaptam FTB agentui. FTB ataskaitoje nurodoma, kad 24-erių metų pilietis, pavarde Smithas, pasakojo apie ketinimą atakuoti neįvardytą naujienų agentūrą, per operaciją panaudojant bombą. CNN vėliau pranešė, kad būtent ji ir buvo tapusi numatytu taikiniu.

Pasak ADL, tuo metu, kai buvo suimtas, J. W. Smithas palaikė ryšį su „Feuerkrieg Division“. Grupuotė, esą, išreiškė nuostabą dėl šio piliečio suėmimo. Apie tai bylojo keiksmų pilna žinutė viešajame jos „Telegram“ kanale.

Kovo mėnesį kairuoliškas pažiūras palaikančioje svetainėje „Unicorn Riot“ buvo paskelbtas aštuonis mėnesius trukusių „Feuerkrieg Division“ narių pokalbių turinys. Kai sausio mėnesį Vadas staiga dingo iš pokalbių kambario, grupuotės nariai ėmė svarstyti, kad jis galbūt sulaikytas arba įkištas už grotų, o jo naudotuose elektroniniuose įrenginiuose veikiausiai yra kompromituojančios informacijos.

Kaip sakė O. Segalas, iš išsiųstų žinučių nėra aišku, kad „Feuerkrieg Division“ nariai žinojo, jog lyderiui – tik trylika.

Grupuotės pokalbių archyvas pateko ir ADL žinion. Vienas iš Vado komentarų platformoje „Wire“ pasufleravo apie sąsajas su žaidimų platforma „Steam“, o jos paskyroje pavyko aptikti tokios informacijos kaip naudotojo buvimo vieta (kaimas Estijoje) ir URL (HeilHitler8814).

„Feuerkrieg Division“ priklausė augančiam baltosios rasės viršenybę skelbiančio judėjimo sparnui. Jo nariai pritaria akseleracionizmui – radikaliai doktrinai, propaguojančiai masinį smurtą visuomenės griovimo tikslais. Neseniai savo kaltę pripažinęs pernai išpuolius dviejose mečetėse Kraistčerče (Naujoji Zelandija), per kuriuos žuvo 51 žmogus, surengęs vyras dalį savo manifesto paskyrė akseleracionizmo koncepcijai.

Estijos saugumo policijos biuro vadas Alaras Ridamae nurodė, kad apsaugoti vaikus nuo internetu plūstančio ekstremizmo gali padėti tėvai, draugai ir mokytojai.