„Gana aišku, kad amerikiečiai dar ketveriems metams išrinko Donaldą Trumpą ir (viceprezidentą) Mike‘ą Pence‘ą“, - trečiadienį tviteryje rašė dešinysis politikas. Jis pridūrė, kad delsimas ir „faktų neigimas“ iš pagrindinės žiniasklaidos pusės tik sustiprins JAV prezidento triumfą.

Prieš tai D. Trumpas pirma laiko pasiskelbė rinkimų nugalėtoju, nors balsų skaičiavimas dar nebaigtas.


ES šalis Slovėnija turi 2 mln. gyventojų, Nuo kovo valdžioje esantis J. Jansa yra artimas ES atžvilgiu kritiškai nusiteikusio Vengrijos premjero Viktoro Orbano sąjungininkas. Abu politikai praeityje nuolat teigiamai atsiliepė apie D. Trumpą ir jo prezidentavimą.

Iš Slovėnijos yra kilusi D. Trumpo žmona Melania.

Antiimigracinės Slovėnijos demokratinės partijos (SDS) lyderis J. Jansa kaltinamas opozicijos ir pagrindinių šalies žiniasklaidos priemonių, kad naudojasi koronaviruso krize kovai su nepriklausoma ir jį kritikuojančia žiniasklaida.

Slovėnijos premjeras yra sakęs, kad J. Bidenas „būtų vienas silpniausių JAV prezidentų istorijoje“.

D. Trumpas trečiadienį pareiškė laimėjęs rinkimus ir užsitikrinęs antrą kadenciją, nors galutiniai rezultatai dar nepaskelbti, taip pat sakė ketinantis užginčyti Aukščiausiajam Teismui balsų skaičiavimo procedūras.

„Mes tikrai laimėjome šiuos rinkimus“, – teigė D. Trumpas, sakydamas neįprastą kalbą Baltųjų rūmų reprezentaciniame Rytiniame kambaryje.

„Tai yra Amerikos visuomenės apgavystė“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje galimus balsų skaičiavimo pažeidimus.

Kaip rodo pirminiai rezultatai, respublikonas prezidentas surinko maždaug tiek pat balsų, kaip ir jo varžovas demokratas Joe Bidenas.

D. Trumpas sakė ketinąs kreiptis į teismą ir pareiškė: „Norime, kad visas balsavimas liautųsi.“

Atrodo, kad prezidentas turi galvoje paštu iš anksto išsiųstų balsalapių skaičiavimą, kuris gali būti teisiškai pripažintas valstijų rinkimų tarybų po antradienį įvykusių rinkimų – su sąlyga, kad jie buvo išsiųsti laiku.


Sakydamas kalbą šalininkams D. Trumpas pareiškė, kad laimi penkiose „svyruojančiose“ valstijose, kurių užtektų jo perrinkimui.

„Akivaizdu, kad mes laimėjome Džordžijoje... Aišku, kad mes laimėjome Šiaurės Karolinoje... Visų svarbiausia, kad mes laimime Pensilvanijoje įspūdinga persvara... Mes laimime Mičigane ir laimime Viskonsine“, – sakė D. Trumpas, paminėdamas valstijas, kuriose šiuo metu pirmauja, nors jose suskaičiuoti dar ne visi balsai.

Joe Bideno rinkimų kampanija trečiadienį pasmerkė D. Trumpo grasinimą bandyti stabdyti JAV prezidento rinkimų balsų skaičiavimą ir sakė, kad jos teisininkų komanda yra pasirengusi užkirsti kelią tokiam „piktinančiam ir beprecedenčiam“ dalykui.

„Prezidento... pareiškimas dėl bandymo nutraukti deramai atiduotų balsų skaičiavimą buvo piktinantis, beprecedentis ir netinkamas“, – sakoma J. Bideno kampanijos vadovės Jen O'Malley Dillon pareiškime, paskelbtame dar nepaaiškėjus rinkimų rezultatams.

„Turime teisininkų komandų, pasirengusių veikti ir priešintis... Jos nugalės“, – sakė J. O'Malley Dillon, D. Trumpui lėtą balsų sutraukimą į lenteles svarbiose valstijose pavadinus „sukčiavimu“ ir pagrasinus Aukščiausiajame Teisme užginčyti balsų skaičiavimą.