Baltųjų rūmų Rožyne paskelbtas valstybės vadovo pareiškimas dėl abiejų pagrindinių partijų pastangomis sudaryto susitarimo, žymi D. Trumpo atsitraukimą, įšaldantį ginčą, kuris buvo 35 dienoms paralyžiavęs Vašingtoną, sutrikdęs oro susisiekimą ir penkioms savaitėms palikęs daugiau kaip 800 tūkst. federalinių darbuotojų be atlyginimų.

Aukščiausias pagal rangą demokratų senatorius Chuckas Schumeras išreiškė viltį, kad D. Trumpas „išmoko pamoką“.

Senatas ir Atstovų Rūmai penktadienį priėmė susitarimą bendru sutarimu. Vėliau Baltieji Rūmai patvirtino, kad prezidentas jį patvirtino savo parašu.

D. Trumpas pakeitė nuomonę, kai tapo akivaizdu, kokia yra visa federalinių tarnybų uždarymo našta, įskaitant finansinį poveikį nežinioje atsidūrusiems darbuotojams ir šalies ekonomikai. Atrodo, kad šiuo atveju prezidentas buvo įveiktas savo politinės oponentės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) – Atstovų Rūmams vadovaujančios demokratės.

Kita vertus, D. Trumpas, nors ir sutiko vėl atidaryti federalinę vyriausybę, neužsitikrinęs jo trokštamos sienos statybai reikalingo 5,7 mlrd. dolerių (apie 5 mlrd. eurų) finansavimo, pagrasino atnaujinti priešpriešą ir vėl uždaryti įstaigas arba paskelbti nepaprastąją padėtį, jeigu per ateinančias tris savaites nebus pasiektas proveržis sprendžiant sienos projekto klausimą.

„Tikiuosi, kad per ateinančią 21 dieną demokratai ir respublikonai veiks geranoriškai“, – sakė prezidentas, paskelbęs, kad vyriausybės įstaigų darbas atnaujinamas.

„Jeigu negausiu iš Kongreso sąžiningo susitarimo, vasario 15-ąją vyriausybė vėl užsidarys arba pasinaudosiu man Jungtinių Valstijų įstatymų ir konstitucijos suteiktomis galiomis šiai nepaprastajai padėčiai išspręsti“, – perspėjo jis.

„Iš tikrųjų neturime kitos išeities, tik pastatyti galingą sieną arba plieninę užtvarą“, – tikino prezidentas.

Rinkos analizių įmonė „S&P Global Ratings“ vėlai penktadienį pranešė, kad vyriausybės uždarymo kaina „tikriausiai didesnė negu anksčiau tikėjomės“.

Remiantis jos tyrimu, „JAV ekonomika prarado mažiausiai 6 mlrd. dolerių (5,29 mlrd. eurų)... – daugiau negu 5,7 mlrd. dolerių suma, Baltųjų rūmų reikalauta pasienio sienai“, – sakoma pranešime.

Uždarymo našta

D. Trumpas inicijavo dalinį federalinių įstaigų uždarymą gruodį, siekdamas paspausti Kongreso demokratus nusileisti jo reikalavimui skirti lėšų sienos statyboms.

Tačiau Atstovų Rūmų kontrolę perėmę demokratai prognozavo, kad rinkėjai kaltę dėl kilusio chaoso suvers D. Trumpui. Apklausos rodo, kad jie buvo teisūs.

Per uždarymą be atlyginimų liko įvairiausių federalinių tarnybų darbuotojai, pradedant muziejininkais, baigiant JAV Pakrančių sargybos jūrininkais. Netgi Slaptosios tarnybos agentai, saugantys Baltuosius rūmus, buvo priversti dirbti negaudami užmokesčio.

Penktadienį uždarymo poveikis pasireiškė oro uostams, daugeliui federalinių skrydžių saugumo darbuotojų pasiprašius atleisti nuo darbo dėl ligos ir tokiu būdu sulėtinus terminalų operacijas.

Skrydžių dispečeriai taip pat dirbo be užmokesčio, o Naujojo Džersio judriame Niuarko „Liberty“ oro uoste dėl darbuotojų stygiaus teko atidėti dalį skrydžių. Ši padėtis sukėlė nuogąstavimų, kad JAV oro susisiekimo sistema gali dar labiau sutrikti.

Ši įtampa spaudė pasiekti susitarimą, ir D. Trumpas galiausiai neatlaikė, nors jis rizikuoja supykdyti savo šalininkus kraštutinėje dešiniojoje stovykloje.

Konservatyvių pažiūrų apžvalgininkė Ann Coulter (En Kulter) nedelsdama išreiškė pasipiktinimą.

„Geros naujienos (neseniai mirusiam nuosaikių pažiūrų prezidentui respublikonui) George'ui Herbertui Walkeriui Bushui (Džordžui Herbertui Volkeriui Bušui): nuo šiandienos jis nebėra didžiausias ištižėlis, kada nors dirbęs Jungtinių Valstijų prezidentu“, – savo tviterio žinutėje rašė ji.

Be išeities

D. Trumpas sako, kad nuo Meksikos būtina atsitverti, siekiant sustabdyti, anot jo, kritinio lygio nusikalstamumą ir imigrantų antplūdį. Demokratai savo ruožtu teigia, kad sienos projektu tesiekiama nukreipti dėmesį nuo daug sudėtingesnių imigracijos problemų ir pelnyti politinių taškų tarp D. Trumpą palaikančių rinkėjų.

Ketvirtadienį du skirtingi pasiūlymai, kaip būtų galima užbaigti vyriausybės uždarymą, buvo atmesti Senato. Tai pabrėžė demokratų ir D. Trumpo respublikonų nesugebėjimą susitarti dėl kompromiso, galinčio leisti atidaryti įstaigas ir įsipareigoti pastatyti sieną..

D. Trumpas jau kelias savaites kalbėjo apie galimybę pasinaudoti prezidento teise paskelbti nepaprastąją padėtį ir skirti lėšų sienos statyboms iš kitų šaltinių, tokiu būdu apeinant Kongresą.

Vis dėlto šis žingsnis beveik neabejotinai būtų apskųstas teismui.

Taigi, nors D. Trumpas tvirtino „nepalūšiantis“ per šį ginčą, jam neliko beveik jokių alternatyvų.

Kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose D. Trumpas padėkojo federaliniams darbuotojams, nukentėjusiems dėl politinių rietenų. Prezidentas sakė, kad jie pademonstravo „nepaprastą pasišventimą pastarųjų sunkumų akivaizdoje“.

Tačiau vyriausybės uždarymo smarkiai paveikto Niujorko LaGuardios (LaGvardijos) oro uosto darbuotoja Tiffany Cruz (Tifani Kruz) sakė netikinti D. Trumpu.

„Jis tiesiog iš naujo atidaro (vyriausybę) savo patogumui, – sakė ji. – Netikiu, kad jam rūpi kas nors kitas, išskyrus jį patį.“

Pasibaigus uždarymui kyla klausimas, ar D. Trumpas sulauks pakartotinio kvietimo ateinantį antradienį Kapitolijuje perskaityti savo metinį pranešimą „Apie padėtį Sąjungoje“.

N. Pelosi tvirtino, kad prezidentas negalės sakyti šios kalbos Kongrese, kol bus iš naujo atidaryta vyriausybė. Penktadienį ji aiškino, kad dėl darbotvarkės dar nėra nuspręsta.