J. Kushneris kol kas yra D. Trumpo aukščiausio rango patarėjas ir pirmasis eksprezidento šeimos narys, davęs parodymus specialiajam komitetui. Komitetas nebuvo išdavęs šaukimo jam liudyti – J. Kushneris parodymus vaizdo ryšiu davė savanoriškai.

Komitetas rengia išsamią ataskaitą ne tik apie sausio 6-osios riaušes Kapitolijuje, bet ir apie D. Trumpo sąjungininkų sąmokslą užginčyti 2020 metų prezidento rinkimus bei jų vykdytą dezinformacijos kampaniją. Ši kampanija, per kurią melagingai tvirtinta, esą rinkimų rezultatai buvo suklastoti, išprovokavo eksprezidento šalininkų smurto protrūkį.

J. Kushneris 2021 metų sausio 6-ąją skrido atgal į Jungtines Valstijas iš Saudo Arabijos, o sugrįžęs nakvojo ne Baltuosiuose rūmuose.

Komiteto narė Elaine Luria po D. Kushnerio apklausos televizijai MSNBC sakė, kad jis „turėjo galimybę savanoriškai suteikti mums informaciją, patvirtinti ir pagrįsti savo požiūrį“ į tuos rinkimus.

„Buvo išties naudinga turėti galimybę su juo pasikalbėti“, – sakė Atstovų Rūmų narė.

D. Kushnerio parodymai komitetui užbaigė intensyvų periodą šiame tyrime, kai beveik kasdien į dienos šviesą iškildavo naujų svarbių faktų.

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad dešiniojo sparno politinė aktyvistė ir Aukščiausiojo Teismo teisėjo Clarence'o Thomaso žmona Ginni Thomas išsiuntė arti 30 trumpųjų žinučių su beprotiškomis sąmokslo teorijomis ir raginimais tuometiniam Baltųjų rūmų administracijos vadovui Markui Meadowsui padėti panaikinti rinkimų rezultatus.

D. Kushnerio vardas figūruoja 2020 metų lapkričio 13 dieną G. Thomas išsiųstoje trumpojoje žinutėje, kurioje ji M. Meadowsui rašė: „Ką tik išsiunčiau jūsų gmail adresu elektroninį laišką, kurį siunčiau Jaredui šįryt... Geresnis koordinavimas padės ateiti kavalerijai ir atskleisti Sukčiavimą bei išgelbėti Ameriką.“

Taip pat paaiškėjo, kad tyrėjams perduotoje riaušių dienos medžiagoje iš Baltųjų rūmų yra beveik aštuonių valandų spraga įrašuose apie D. Trumpo skambučius, apimanti ir laikotarpį, kai vyko smurtas.

Komitetas aiškinasi, ar jam perduoti visi įrašai ir ar D. Trumpas tą dieną naudojosi savo patarėjų telefonais arba asmeniniais vienkartiniais telefonais.

Specialusis komitetas taip pat paprašė duoti parodymus D. Kushnerio žmoną Ivanką Trump, kuri sausio 6-ąją buvo Baltuosiuose rūmuose ir, pasak pranešimų, prašė tėvo paraginti savo šalininkus nutraukti smurtą.

Antradienį Baltieji rūmai pareiškė, kad atmes bet kokius D. Kushnerio ar I. Trump bandymus pasinaudoti prezidento prerogatyva išlaikyti konfidencialius tam tikrus pokalbius darbo klausimais su savo patarėjais.

Komitetas artėja prie tyrimo etapo pabaigos ir šį pavasarį planuoja viešus klausymus.

Teisingumo departamentas lygiagrečiai atlieka atskirą tyrimą, apimantį „pasirengimą prieš riaušes vykusiam mitingui“ ir „asmenis, kurie kurie „padėjo planuoti, finansuoti ir surengti“ tą renginį, pranešė „The Washington Post“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją