Demokrato pergalė prilygo žemės drebėjimui per vienus iš labiausiai priešinančių šiais metais JAV įvykusių rinkimų. Tai įvyko vienoje iš pagrindinių respublikonų tvirtovių JAV pietuose, o prezidentas, tvirtai palaikęs Roy Moore'ą, patyrė apmaudų smūgį. Nors iš pradžių šiek tiek dvejojo, D. Trumpas vėliau parėmė šį respublikoną, nors šiam buvo pažerta rimtų kaltinimų.

Suskaičiavus balsus visose Alabamos rinkimų apylinkėse paaiškėjo, kad D. Jonesas laimėjo surinkęs 49,9 proc. balsų, o R. Moore'as užsitikrino 48,4 proc. rinkėjų palaikymą. Demokrato pergalę nulėmė apie 21 tūkst. balsų skirtumas iš 1,3 mln., rodo JAV televizijų paskelbti rezultatai.

Televizija „Fox News“ ir dienraštis „The New York Times“ taip pat nurodė, kad laimėjo D. Jonesas.

Tokiu atveju Alabamoje demokratas rinkimus į JAV Senatą laimėjo pirmąkart per pastaruosius 25 metus.

„Esu išties, išties priblokštas“, – D. Jonesas sakė džiūgaujantiems savo šalininkams per rinkimų vakarėlį Birmingamo mieste. Jo padėjėjai ir kampanijos savanoriai linksmai šaukė ir glėbesčiavosi.

„Parodėme šaliai būdą, kaip galime būti suvienyti“, – pabrėžė jis.

Per praeitų metų prezidento rinkimus D. Trumpas Alabamoje laimėjo 28 procentiniais punktais. Ši valstija anksčiau yra atsidūrusi „kryžkelėse“ ir kai kada nepasirinkdavo tinkamo kelio, teigė 63 metų D. Jonesas.

Tačiau antradienį „jūs pasirinkote teisingą kelią“, pareiškė jis.

D. Trumpas per „Twitter“ pasveikino D. Jonesą su „sunkiai iškovota pergale“.

„Pergalė yra pergalė, – rašė prezidentas. – Alabamos žmonės puikūs, o respublikonai jau labai greitai turės kitą galimybę varžytis dėl šios vietos. Tai niekada nesibaigia!“

Tačiau respublikonų kandidatas dar nesutiko pripažinti pralaimėjimo ir pareiškė: „Kai balsavimo (rezultatai) tokie artimi, tai dar nebaigta.“

Buvusio Alabamos Aukščiausiojo teismo pirmininko R. Moore'o pralaimėjimas 100 vietų JAV Senate sumažino respublikonų daugumą iki 51 mandato. Taigi, dabar D. Trumpo manevrų laisvė Kongreso aukštuosiuose rūmuose sumažėjo iki minimumo.

Visais atžvilgiais šis pralaimėjimas buvo žeminanti nesėkmė respublikonams, mėginantiems prastumti Kongrese D. Trumpo įstatymų leidybos programą ir pademonstruoti, kad jie yra atsakingi šalies valdytojai, Vašingtonui artėjant prie ateinančiais metais vyksiančių svarbių kadencijos vidurio rinkimų.

Dramatiška baigtis

„Šį vakarą Alabamos rinkėjai išrinko senatorių, sukelsiantį jiems pasididžiavimą“, – savo tviterio žinutėje rašė demokratė Hillary Clinton, pernai pralaimėjusi D. Trumpui per prezidento rinkimus.

„Ir jeigu demokratai gali laimėti Alabamoje, mes galime – ir privalome – varžytis visur“, – pridūrė ji.

Šie rinkimai laikyti prognoze, ar Respublikonų partija ateinančiais metais gali tikėtis išlaikyti mažytę daugumą Senate.

Jų padariniai gali būti labai platūs. Šis balsavimas tapo nauju išbandymu Amerikos partijų politikai, vykstant neretai tulžingiems debatams dėl D. Trumpo ir jo sprendimų.

Antradienį demokratai iškovojo jau antrą netikėtą rinkimų pergalę per pastaruosius du mėnesius. Lapkritį šios partijos kandidatas laimėjo gubernatoriaus rinkimus svyruojančioje Virdžinijos valstijoje; be to, demokratai netikėtai susigrąžino kelias vietas valstijos parlamente.

70-metis R. Moore'as buvo nusiteikęs atnešti į Vašingtoną savo krikščioniškąjį religinį aktyvizmą.

Tačiau pastarąjį mėnesį jo kampaniją temdė skandalingi kelių moterų pareiškimai apie numanomą seksualinį priekabiavimą ir prievartą. Apie šiuos kaltinimus pirmasis paskelbė dienraštis „The Washington Post“, ir pareiškėjos skundėsi, kad R. Moore'as užpuolė, grabinėjo arba persekiojo kelias paaugles, o viena jų esą buvo tik 14-metė.

R. Moore'as respublikonams sukėlė didelių rūpesčių. Kai buvo paskelbti pirmieji kaltinimai, partijos lyderiai ir Kongreso nariai ragino jį atsistatydinti, bet kandidatas nesutiko.

Jeigu R. Moore'as būtų laimėjęs, respublikonams grėsė pabloginti savo įvaizdį dėl ryšių su šiuo teisėju, juolab kad šalyje tęsiasi seksualinio persekiojimo skandalų virtinė, o nukentėjusios moterys reikalauja teisės būti išklausytos.