Savaitgalį Kalifornijoje kalbėdamasis su žurnalistais apie pražūtingus miškų gaisrus šioje valstijoje, D. Trumpas dėl jų vėl kaltino prastą miškų tvarkymą. Tačiau prezidentas pridūrė, kad Suomija turi atsakymą, kaip spręsti šią problemą.

D. Trumpas citavo Suomijos prezidentą, esą jam sakiusį, jog suomiai „daug laiko praleidžia grėbdami, valydami (mišką) ir ten dirbdami, ir jie neturi jokių problemų“.

Tačiau šios Šiaurės Europos šalies vadovas Sauli Niinisto sekmadienį laikraščiui „Ilta-Sanomat“ sakė nepamenąs, kad prieš savaitę Paryžiuje susitikęs su D. Trumpu būtų užsiminęs apie miškų grėbstymą.

„Sakiau jam, kad Suomija yra apaugusi miškais, tačiau mes taip pat turime gerą perspėjimo sistemą ir tinklą“, – sakė prezidentas.

Socialinių tinklų vartotojai Suomijoje nepraleido pro ausis šio D. Trumpo pareiškimo. Jie užtvindė virtualiąją erdvę memais apie „grėbimo naujienas“ ir nuotraukomis, kuriose jie įsiamžinę su įvairiais dirvos priežiūrai skirtais įrankiais.

Iki sekmadienio vakaro su grėbimu susijusios frazės tapo vienomis iš populiariausių tviterio grotažymių ir vienais iš labiausiai ieškomų raktinių žodžių „Google“ paieškoje tarp interneto vartotojų Suomijoje, kurios 72 proc. teritorijos dengia miškai – daugiausia pušys, eglės ir beržai.

Tuo tarpu Suomijos nacionalinio miškų centro pasirengimo avarinėms situacijoms skyriaus vadovas Yrjo Niskanenas sakė, kad JAV prezidentas tikriausiai turėjo galvoje įprastą praktiką po miškų kirtimo išvežti šakas ir kitas kirtimo atliekas.

Tačiau jis pažymėjo, jog tai nedaroma su grėbliu, o surinktos medienos atliekos panaudojamos energijai gaminti.

„Nebūčiau pamanęs, kad jos galėtų būti išgabenamos dėl gaisrų pavojaus, apie tai neužsimenama jokiame miškininkystės vadove. Jos išvežamos tik verslo sumetimais“, – sakė Y. Niskanenas laikraščiui „Iltalehti“.